Хедж  фондът „Елиът Мениджмънт” вече съвсем официално е новият собственик на Милан. Очакваната развръзка стана факт, след като доскорошния мажоритарен акционер Йонхон Ли не успя да спази сроковете, залегнали в договора за заем, какъвто изтегли от финансовата органзация.

В края на миналата седмица китаецът не успя да събере и преведе 32 милиона евро, с които трябваше да се увеличи основният капитал на „росонерите” съгласно първоначално структурирания план. Така „Елиът” получи правото да стартира процес по възвръщане активите на просрочилия длъжник и започна от холдинговата компания в Люксембург, чрез която Ли закупи клуба през април 2017-а. Тогава той получи заем от 303 милиона евро, с чието изплащане не се справи. „Собствеността и контролът над холдинговата компания, която притежава футболен клуб Милан, бяха трансферирани към „Елиът Адвайзърс” (подразделение на хедж фонда във Великобритания – б.р.)”, гласи официалното съобщение.

Интересно, но комюникето само по себе си хвърля доста съмнения в тиражираната широко дотук версия, че от „Елиът” възнамерява да извърши бърза продажба на „росонерите”. От написаното по-скоро изглежда, че американците са склонни да останат и сами да направляват бъдещето на един от колосите в Серия А.

„След като вече пое контрола, „Елиът” има много пряма визия за бъдещето: да създаде финансова стабилност и да установи адекватно управление, да постигне дългосрочни успехи за Милан, като се фокусира върху фундаментите и да се увери, че клубът е добре осигурен финансово. Също така имаме намерение да следваме операционен модел, който уважава правилата на УЕФА за Финансов феърплей.”

„Елиът” напълно си дава сметка за предизвикателството и отговорността, които вървят заедно със собствеността над такава велика институция. „Елиът” се радва не само да подкрепи клуба в тези трудни времена, но също така оценява възможността за постигането на амбициозни цели за в бъдеще посредством успехите на терена за играчите и треньора Дженаро Гатузо.”

„Като първа мярка „Елиът” възнамерява да инжектира 50 милиона евро в капитала на клуба, с което да се стабилизират финансите. Планирани са още подобни инжекции напред във времето, за да се подпомогне трансформацията на Милан”, казаха от компанията.

Още по темата:

Американците задушиха надеждите на Ли за Милан

Водеща медия в Италия запита: Кой всъщност притежава Милан?

Малдини се издига покрай преврата в Милан?

Официално: Милан обжалва експулсията си от Европа

Милан представя 3 отчаяни аргумента пред КАС

Собственикът на Монако пожела Милан?

Риболовлев закъсня, кредиторите на власт в Милан