Вече бившият треньор на Милан Дженаро Гатузо даде ясна мотивировка на решението да се откаже от полагащата му се парична компенсация след преждевременното прекратяване на договора му. Италианецът заяви, че ролята му на наставник през последната над година и половина е довела до много повече позитиви за него, отколкото той е успял да осигури на „росонерите”.

Провала на Милан да се класира за Шампионската лига през Серия А стартира процес на вътрешни реформи, като освен Гатузо с поста си се раздели и Леонардо, който беше нает за спортен директор. Тъй като клубът ще има още неприятности заради Финансовия феърплей на УЕФА, Гатузо намали с 90 процента сумата, която трябваше да получи под формата на полагащи се заплати до края на споразумението (по което имаше още 2 години).

„Милан винаги ще остане част от мен. Те ми дадоха невероятна възможност и като треньор, и като играч”, каза 41-годишната клубна легенда. „Решението беше трудно, но в този момент, беше точното. Клубът се намира в добри ръце, разполага с умни директори, които знаят какво правят, а и са страхотни мъже. Феновете мога да се успокоят, нямат поводи за тревога.”

„Не искам да говоря за пари, защото когато въпросът опре до Милан, парите нямат стойност за мен. Не желая похвали за нормален жест спрямо хора, с които съм работил в течение на години.”

„Сезонът ни предостави толкова големи шансове да обезсмислим битката (за 4-ото място – б.р.), но вместо това постоянно ги пропускахме. Загубихме своя път, но като цяло се представихме добре. Спечелването на 68 точки не бива да се пренебрегва. Съжалението идва за периода, в който взехме 5 точки от 7 мача. Все пак това е млад състав, който заслужава благодарности.”

„Колкото до феновете, тази година им осигурихме големи радости, но също и огромно разочарование. Все пак над милион души посетиха „Сан Сиро” през кампанията, а това е впечатляващо. Милан има нужда от това, от своите фенове, които представляват важен компонент. Благодаря им и се надявам да продължат да внасят същия ентусиазъм”, добави Гатузо.

„Искам отново да водя тренировки. Аз и екипът ми имаме това желание, после обаче трябва и да преценим какво искаме да правим и най-вече къде. Към този момент идеята е да продължим работата, която вършим през последните години. Трябва да изберем клуб, така че от нас зависи”, завърши наставникът.