15 от 20-те клуба в италианската Серия А гласуваха против предложението за промяна на настоящия формат на Шампионска лига от 2024 година. 

В изявление, публикувано от Ройтерс, отборите подкрепиха резолюция, според която квалификациите за европейските клубни турнири като Шампионската лига трябва да се базират на представянето в домашните първенства, както е и в момента. Ювентус бе единственият клуб, който гласува против решението, докато Интер, Милан, Рома и Фиорентина се въздържаха.

Асоциацията на европейските клубове, която представлява най-силните отбори в региона, и УЕФА предложиха създаването на третодивизионна Европейска лига, която се основава на принципа на промоция и изпадане между дивизиите, според официално становище на официални лице. 

Най-високото ниво ще бъде новата версия на Шампионската лига, но 24 от 32 тима ще запазят местата си в надпреварата през следващия сезон, приключвайки традицията квалификацията да се печели през вътрешните шампионати.

Асоциацията на европейските клубове, чийто президент е Андреа Аниели (президент и на Ювентус), сподели, че идеята цели да подпомогне клубове извън водещите пет европейски първенства, осигурявайки им по-редовно участие в европейски мачове. 

Висшата лига, Бундеслигата и Лига 1 вече се изказаха против предложението. Въпреки това, някои от клубовете извън топ 5 на Европа – като Аякс, Легия Варшава и Хелзинки подкрепят идеята.

"Всеки един полузатворен модел ще застраши ценността на националните шампионати", споделиха клубовете от Серия А в своята резолюция. 

"Ние също така искаме да изразим нашите притеснения относно икономическото и конкурентноспособно влияние върху Серия А от тази реформа на УЕФА. Силно се надяваме, че УЕФА ще вземе предвид нашите наблюдения и ще работи заедно с европейските лиги, за да въведе различен модел, който ще запази устойчивостта както на вътрешните шампионати, така и на европейските клубни турнири", се завършва в решението. /БГНЕС