Тази вечер Аякс Амстердам излиза срещу Манчестър Юнайтед във финала на Лига Европа. Холандският гранд определено не е в ролята на фаворит, но пък за сметка на това може да разчита на датата 24 май, която е донесла един от най-големите успехи в историята на клуба.

Защото именно на тази дата през 1995 година, преди точно 22 години, Аякс се качи за последно на големия европейски връх след победа във финала на Шампионската лига - 1:0 срещу Милан, който също както Юнайтед тази вечер, бе големият фаворит в мача.

Европейският финал с голяма цена: Аякс - Ман Юнайтед

"Росонерите" бяха шампиони от предишната година, а мачът във Виена бе третият им пореден финал в турнира. Аякс обаче също както и тази вечер, излезе с отбор, изпълнен с млади и много талантливи футболисти, които успяха да се справят с имена като Паоло Малдини, Деметрио Албертини, Франко Барези, Алесандро Костакурта, Звонимир Бобан и Марсел Десаи.

Опитните Дани Блинд и Франк Рийкард умело бяха лидерите на този млад състав, в който личаха имената на бъдещи огромни звезди като Едвин ван дер Сар, братята Де Бур, Едгар Давидс, Кларънс Зеефорд, Яри Литманен, Марк Овермас и Патрик Клуйверт.

Именно 19-годишният Клуйверт пък се превръща в големия герой за своя отбор. Той влиза в игра в 70-ата минута на мястото на Литманен, а в 85-ата минута бележи победното попадение след отличен пас на Рийкард и технично отиграване в наказателното поле.

Тази вечер пък неговият син Джъстин ще бъде на пейката на Аякс срещу Юнайтед и със сигурност ще се надява да влезе в ролята на татко си от преди 22 години.

Клуйверт-младши стъпва здраво в обувките на татко

Още два финала в историята на Шампионската лига са играни на 24 май като те са свързани с триумф за Реал Мадрид над други испански отбори. През 2000 година Реал побеждава Валенсия с 3:0, а през 2014 Атлетико Мадрид е победен с 4:1 в Лисабон.