Ръководството на Рома официално оповести отмяната на планирания за отбора летен подготвителен лагер в Пинцоло. Този акт допълнително подхрани спекулациите, че Милан ще се оттегли от участие в Лига Европа през сезон 2019/2020.

По първоначален план „джалоросите” трябваше да тренират в 3-хилядното градче в Северна Италия в периода 29 юни – 7 юли. Клубът стартира по-рано от обичайното своята подготовка за идния сезон, тъй като трябваше да стартира участието си в Лига Европа от втория квалификационен кръг (с начало 25 юли).

Днес обаче на официалния сайт на Рома се появи следното съобщение:

След проведени дискусии между новия треньор Пауло Фонсека, футболния щаб и висшето ръководство на клуба, беше взето решение да се отложи старта на подготовката поради продължаващата неяснота относно датата на първия официален мач за кампания 2019/2020.

„Първо и преди всичко, искаме да се извиним на тези фенове на Рома, които вече са направили планове да ни следят по време на тренировъчния лагер, както и на всички жители на Пинцоло”, коментира изпълнителният директор Гуидо Фиенга. „Не беше лесно решение, но предвид разговорите с треньора и футболния департамент, взехме решение да отложим предсезонната подготовка, за да сме сигурни, че нашите футболисти ще бъдат във възможно най-добрата форма за първия мач през новата кампания.”

От известно време на Апенините се пише, че Милан доброволно ще се откаже от мястото си в груповата фаза на Лига Европа, за да получи повече време от УЕФА за балансиране на своите финанси съгласно правилата за Финансов феърплей. Очакваше в началото на следващия месец европейската футболна централа да излезе с решение относно две нарушения на регламента във връзка с периодите 2014-2017 и 2015-2018.

Подобен ход от страна на „росонерите” във всеки случай ще даде пряко отражение върху плановете на Рома и Торино. Римляните завършиха 6-и в крайното класиране на Серия А за сезон 2018/2019 и затова участието им започна в предварителните кръгове. Ако те заемат позицията на Милан директно в груповата фаза, то 7-ият в окончателното подреждане Торино ще трябва без време да планира подготовка за европейска кампания.