Арсенал постигна втора убедителна победа над Милан в осминафиналите на Лига Европа, като се наложи с 3:1 на "Емирейтс" в Лондон.

С общото 5:1, "топчиите" не оставиха съмнение кой е по-заслужилият тим да бъде в Топ 8.

След тежките три седмици за Арсен Венгер и компания в края на февруари и началото на март, сега Арсенал е с три поредни успеха и само един допуснат  гол.

Загубите на Милан от лондончани пък са единствените за "росонерите" от началото на декември насам, но със сигурност болят повече от достатъчно.

Италианският гранд може да претендира и за съдийските неточности в срещата, които сложиха прът в колелата на тима през първото полувреме.

Още в първата минута Андре Силва бе изведен отдясно в наказателното поле и стреля от движение, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Лоран Кошчиелни получи контузия още в началото на двубоя и в 11-та минута бе принудително заменен от Калъм Чеймбърс.

Въпреки че Милан бе отборът, който изоставаше в общия резултат, Арсенал държеше нещата под пълен контрол. Домакините владееха повече топката и спокойно диктуваха темпото, а Хенрик Мхитарян и Дани Уелбек направиха пропуски пред Донарума.

Точно в 35-та минута обаче буквално от нищото, Хакан Джалханоглу отправи изненадващ удар, от близо 25 метра и шокира Давид Оспина, за да изведе Милан напред и да върне интригата.

2 минути по-късно, Рикардо Родригес задържа леко Уелбек в наказателното поле, и макар че нападателят падна доста леко, Йонас Ериксон отсъди спорна дузпа. Уелбек се нагърби с изпълнението и изравни до 1:1.

Ериксон обаче не видя игра с ръка на Чеймбърс в другото наказателно поле още две минути след това, което допълнително наклони везните.

Милан започна да атакува по-масирано след почивката, но за малко Хенрик Мхитарян да изненада италианците на контраатака.

След това обаче "росонерите" сътвориха няколко голови ситуации, които така и не се превърнаха в попадения.

Фантастична възможност имаше Милан в 60-та минута, когато Андре Силва намери Патрик Кутроне, но той не нацели добре топката и тя излезе в аут.

Първото докосване на топката за резервата Никола Калинич бе изстрел към вратата на Арсенал, но Оспина улови.

Всичко до голяма степен приключи в 71-та минута, след като Джанлуиджи Донарума сгреши фаталн ои не успя да улови топката след удар на Гранит Джака от разстояние и тя се отклони в мрежата му за 2:1 в полза на Арсенал.

В 86-та минута Арсенал оформи и крайния резултат, след като Донарума отрази един шут на Уилшър с глава, но после от непосредствена близост Уелбек нямаше какво друго да стори, освен да добави в мрежата за финалното 3:1.