Трите най-големи клуба в италианския футбол – Милан, Ювентус и Интер – са направили среща за намаляване на броя отбори в Серия А от началото на сезон 2025-26.

Тутоспорт съобщава, че в понеделник сутринта ръководствата на Интер, Юве и Милан са се срещнали в централата на "нерадзурите“ в Милано.

По време на тази среща те са взели решение да следват обща линия за реформа на Лигата, с цел намаляване на отборите, участващи в Серия А - от 20 на 18 от началото на сезон 2025-2026.

След това на събранието на Лега Серия А идеята беше представена и на другите клубове като тя получи смесени сигнали. Някои бяха в полза на предложеното „рационализиране“ на лигата, докато други отбори от по-нисък ранг (водени от Монца на Адриано Галиани) са против.

За да бъде прието предложението, са необходими 14 гласа "за". Каква е мотивацията на Милан, Интер и Юве за намаляване на отборите в Серия А? Всичко опира до бройката мачове, които се играят всеки сезон.

Убедеността на триото е, че има твърде много срещи, особено като се има предвид, че от следващия сезон ще има нови формули за провеждане на европейските турнири, както и Световно клубно първенство на всеки 4 години, плюс разбира се международни ангажименти за най-добрите играчи.

В рамките на една седмица Италианската футболна федерация ще представи проекта за реформа на италианския футбол, след което ще се гласува, за да бъде взето решение.