Новата смяна на собствеността в Милан изглежда доста по-различна от предишните две в последните 5 години, пише „Gazzetta dello Sport“. Хедж фондът Eliott няма особена нужда да затвори мащабната сделка веднага и както се видя след т.нар. надлежна проверка, иска документите да бъдат в пълно съответствие с вършеното през годините от 2018-а досега. Американците изобщо не са имали намерение да продават „росонерите“ през тази година, но офертата на бахрейнските инвеститори от Investcorp е променила плановете им.

Фондът от Близкия изток вече не е в ексклузивност при преговорите с клуба, но "розовия вестник" твърди, че контактите са в друга, по-напреднала фаза, като се очакват единствено оформянето на последните детайли около покупко-продажбата. Доближени до клуба източници не очакват да има никакви пречки за финализиране на сделката, защото ще е на стойност 1,18 млрд. евро, а според мнозина тази сума е над реално очакваното от Eliott и истинската цена на Милан.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Първата дата, определена за подписване на предварителния договор беше 29 април - ден преди да изтекат двете седмици на ексклузивни преговори. Този срок, разбира се, изглеждаше малко преувеличен, но няма риск от изненади и документите ще бъдат подписани в първите седмици на май. Трудно е да се прогнозира точен ден за „белия пушек“, както е популярно да се казва на Ботуша, но вероятно това може да е още следващата седмица.

Спортната библия на Италия написа, че след офертата на Investcorp, собствениците на Милан са били ухажвани и от други огромни фирми, но след нарасналото предложение на инвеститора от Бахрейн, съмнения около избора не е имало. Огромната сума е гарант за средносрочните цели, които новите собственици ще имат.

През последния месец Investcorp е задействал два екипа: единият се е погрижил за надлежната проверка около документацията на Eliott, където естествено не е имало никакви проблеми, докато другият е работил по бизнес плана и спортния проект.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

След края на кампанията в Серия А ще бъде и официализирането на сделката и формалното обявяване на новите собственици. В предварителния договор за покупко-продажба са включени много тежки наказателни санкции, ако една от двете страни се откаже от финализиране, но на този етап няма никакви сигнали за подобни намерения.

Потвърди се и слухът, пуснат от „Il Sole 24 ore“, според който Investcorp ще плати 800 милиона лични средства, докато останалите близо 400 милиона ще бъдат изплатени посредством заем от банките Goldman Sachs и JP Morgan.

Накратко, всичко е готово за продажбата на Милан: няколко дни и ще имаме сделка за най-успешния италиански евроучастник.