Шампионът на Италия по футбол Милан заслужава свой собствен стадион от световна класа, за да може да разгърне глобалния си потенциал като бранд, традиции и възможност за печалба, заяви основателят на американската инвестиционна фирма RedBird Capital Partners Джери Кардинале.

Компанията RedBird е един от инвеститорите във Fenway Sports Group - собствениците на Ливърпул и бейзболния отбор Бостън Ред Сокс. Те договориха сделка на стойност 1,2 милиарда евро (1,26 милиарда долара) за закупуване на Милан по-рано този месец.

Идеята за нов стадион не е от днес или вчера, а още през декември 2021-а година техническият директор и бивш футболист на клуба Паоло Малдини призна, че се дискутира преместване заедно с градските съперници от Интер на друго съоръжение. В момента двата отбора си поделят 95-годишния култов стадион Джузепе Меаца, известен още и със старото си име Сан Сиро.

Но да се събори Джузепе Меаца не е лесна работа. Стадионът е обособен като италианско културно наследство заедно с други произведения на архитектурното изкуство и такова действие трябваше да бъде одобрено след известни дискусии и от Комитета по културното наследство. Решението за такова действие излезе през 2020-а година, когато и двата клуба подадоха съвместно мотивирано искане за изграждането на нов стадион в града Милано или край града с капацитет 60 хиляди места.

"Бранд от такъв мащаб като АС Милан трябва да притежава инфраструктура, която да отговоря на футболната му сила и потенциала в световен мащаб", коментира Кардинале, цитиран от вестник Файнейшъл Таймс.

"Имаме огромен опит с изграждането на стадиони и спортни арени в САЩ. Милано и Италия заслужават стадион от световна класа, който може да побере най-доброто от света на спорта и забавленията. И това не бива да се ограничава с национални рамки, казва още бизнесменът.

В италианското общество отдавна върви дискусия, че стадионите не са обновявани от Световното първенство през 1990-а година. И неслучайно това е последното голямо футболно първенство, което Италия е приела самостоятелно.

Милан спечели своята 19-а шампионска титла в Серия А този сезон през май и за първи път от 11 години зарадва феновете си със Скудетото.