Отборът на Монца победи Милан с 4:2 в мач от 25-ия кръг на Серия А. Матео Песина даде аванс на домакините, а Дани Мота удвои през първото полувреме. 

Във второто полувреме "росонерите" останаха с човек по-малко, но успяха да наваксат пасива си с голове на Жиру и Пулишич. В края на редовното време обаче Монца отново излезе напред след попадение на Уорън Бондо, а Лоренцо Коломбо добави още едно попадение.

Така трите точки отидоха за домакините, с които тимът събира 33 и заема 11-ото място в класирането. Милан пък остава на 3-ата позиция с актив от 52 точки, на две зад втория Ювентус.

Монца - Милан

източник: Sofascore

Милан започна силно срещата и създаде няколко ранни възможности. Две минути след началото на срещата Йович стреля с глава при центриране от фал, но с това прати топката в обятията на Микеле Ди Грегорио. В 5-ата минута пък шанс се откри пред Бенасер, който завърши отлична акция на "росонерите", но и той не успя да преодолее стража на домакините.

В 21-ата минута Самуел Чуквуезе овладя подаване около грнаицата на наказателното поле, прицели се и стреля. Шутът му обаче отиде в средата на вратата и Ди Грегорио се справи. Три минути след това Исмаел Бенасер върхлетя подаване в пеналтерията на Монца, но изпълнението му бе лошо и топката премина далеч от целта. 

Опасността се пренесе за кракто и пред вратата на Милан в 25-ата минута, когато Андреа Карбони пое и стреля от ръба на наказателното. Изстрелът му обаче по никакъв начин не затрудни вратаря на "росонерите" Майк Менян.

В края на полувремето Малик Тиау извърши нарушение в собственото си наказателно и това накара главния съдия Андреа Коломбо да посочи бялата точка. ВАР разгледа положението и извика рефера да гледа ситуацията на монитора край тъчлинията, но той не промени решението си. Матео Песина се нагърби с изпълнението и той успя да надхитри Майк Менян и вкара за 1:0.

В продълженията на първата част Тео Ернандес имаше страхотна възможност да изравни. Бекът стигна до отбита топка и стреля от близка дистанция, но той не успя да отправи точен удар. 

Малко след това ситуацията за Милан стана още по-неприятна. Домакините се впуснаха в контраатака, а Андреа Карбони се справи с двама играчи на "росонерите" отдясно и напредна. Намери Дани Мота, който си нагласи топката на десния крак и шутира, пращайки топката в мрежата за 2:0.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

В 52-ата минута гостите дори останаха с човек по-малко. Лука Йович се поддаде на провокация от Армандо Ицо и дори посегна към противниковия футболист, което му донесе жълт картон, който се превърна в червен след проверка с ВАР.

Десет минути след това Дани Мота изпрати отлично центриране на далечната греда, където Андреа Колпани стреля с глава, но встрани от целта.

В 64-ата минута високо подаване в наказателното на Монца бе отклонено с глава, а в крайна сметка до топката стигна Оливие Жиру, който я добави в мрежата на Монца, за да намали изоставането на "росонерите"

В 78-ата минута играчите на Милан имаха претенции, че Пабло Мари е играл с ръка в собственото си наказателно и трябва да бъде отсъдена дузпа, но съдията остави игата да продължи. Минутка след това Лофтъс-Чийк стреля с глава, но право в ръцете на Ди Грегорио.

Две минути преди края на редовното време Пулишич навлезе в наказателното поле отдясно, след което изравни с прострелен диагонален изстрел - никакъв шанс за стража на Монца и 2:2.

Драмата обаче бе пълна. Домакините стигнаха до нов гол. Французинът Уорън Бондо получи и вкара красив гол с шут извън противниковата пеналтерия. Прозвуча сигнал за засада, но ситуацията бе преразгледана от ВАР и в крайна сметка попадението остана.

Дълбоко в продълженията Лоренцо Коломбо успя да отбележи още един гол за Милан, след като пое извън наказателното, напредна и си нагласи топката, след което преодоля Менян с удар в долния ляв ъгъл.

FT / Монца - Милан 4:2

1:0 Матео Песина 45'

2:0 Дани Мота 45+6'

2:1 Оливие Жиру 64'

2:2 Кристиан Пулишич 88'

3:2 Уорън Бондо 90'

4:2 Лоренцо Коломбо 90+6

Съставите на двата отбора:

Монца: 16. Микеле Ди Грегорио, 19. Самуеле Бириндели, 6. Роберто Галярдини, 47. Дани Мота, 11. Милан Джурич, 4. Армандо Ицо, 44. Андреа Карбони, 21. Валентин Карбони, 28. Андреа Колпани, 22. Пабло Мари, 32. Матео Песина

Милан: 16. Майк Менян, 42. Алесандро Флоренци, 28. Малик Тиау, 46. Матео Габия, 19. Тео Ернандес, 4, Исмаел Бенасер, 7. Ясин Адли, 17. Ноа Окафор, 8. Рубен Лофтъс-Чийк, 21. Самуел Чуквуезе, 15. Лука Йович