Милан постигна първа победа в Серия А! Момчетата на Дженаро Гатузо постигнаха драматичен успех над Рома у дома след 2:1. Победният гол за „росонерите“ падна в добавеното време на срещата – 95-та минута, а негов автор бе резервата Патрик Кутроне. Така след допуснатия обрат преди седмица от Наполи от 2:0 до 2:3, сега миланистите успяха да вземат първи пълен комплект от точки. За Рома остава горчилката от първата загуба през сезона след равенството срещу Аталанта (3:3). и победата над Торино (1:0) в първите два кръга на шампионата. Системата за видеоповторения – ВАР, също се включи в срещата и се намеси решително на два пъти, отменяйки по едно попадение на Милан и Рома. И двата пъти правилно.

Първо в 62-та минута нападателят на Милан Гонсало Игуаин получи пас зад защитата на Рома и успя да преодолее Олсен, за да  реализира. Аржентинецът обаче бе с една идея зад последния в отбраната на съперника и съдията отмени попадението след консултация с VAR.

17 минути по-късно, подаване от корнер в наказателното поле на Рома позволи на Стивън Н‘Зонзи да се пребори в купа от играчи и да вкара във вратата на Донарума. Попадението обаче също не бе зачетено, след като видеоповторението показа, че французинът си е помогнал с ръка при овладяването на топката.

През първата част Милан откри чрез Франк Кесие в 40-та минута, а 15 минути след началото на второто полувреме Федерико Фасио изравни.

Първото полувреме беше постно откъм голови опасности пред двете врати. Милан започна много активно срещата, с висока преса и желание да овладее центъра на терена, докато Рома играеше бе по-дръпнат в своята половина. Франк Кесие и Джакомо Бонавентура се залепиха до опорните халфове на Рома - Стивън Н‘Зонзи и Даниеле Де Роси, което затрудни много играчите на домакините при изнасянето на топката.

27 снимки

Милан овладя средата на терена и все по-усилено започна да притиска своя съперник. В 28-та минута Сусо се осмели да стреля от дистанция, но Олсен изби в корнер. Последвалото центриране прати топката на крака на Игуаин, който опита да отиграе със задна ножица, но не успя да нацели добре топката.

Пет минути преди края на първата част падна и първият гол. Настъпателна атака на „росонерите“ през центъра позволи на Бонавентура да разсече отбраната на Рома между Федерико Фасио и Костас Манлоас, за да намери включилия се ляв бек Рикардо Родригес. Швейцарецът пое и се обърна, подавайки по земя към далечната греда. Там отбраната на гостите изостана, от което се възползва Франк Кеси, който на празна врата изведе своите напред в резултата.

Рома започна второто полувреме с идеята да се върне в мача и дори да се бори за трите точки. Само 15 минути след началото на втората част „вълците“ вече бяха изравнили резултата. Попадението падна след центриране от корнер, което не бе добре изчистено от защитата на домакините. Топката се върна в полето на Милан, но бе отбита пред границата на наказателното поле, където Федерико Фасио засече умело от воле и не остави шансове на стража на съперника.

Милан опита да отговори мигновено със серия от удари към вратата на Робин Олсен. На два пъти Родригес, веднъж Сусо и Игуаин опитаха да затрашат шведския страж на Рома, но той се намеси убедително при всеки шут. В добавеното време Един Джеко бе близо до попадение, след като се озова сам на добра позиция за изстрел, но нападателят не успя да уцели добре топката и тя излее в аут.

Драмата обаче тепърва предстоеше, след като лошо изнасяне на топката отстрана на „вълците“ в последната минута на добавеното време, позволи на Игуаин да расече защитата на съперника и да намери резервата Кутроне. Нюхът на младия нападател пред противниковата врата не го подведе и с премерен удар той остави трите точки на „Сан Сиро“.

Стартови състави на двата отбора:

Милан: Данлуиджи Донарума, Давиде, Калабрия, Матео Мусакио, Алесио Романьоли, Рикардо Родригес (Диего Лаксалт 76‘), Франк Кесие, Лукас Биля, Джакомо Бонавентура (Патрик Кутроне 84‘), Сусо, Хакан Чауханоглу (Саму Кастийехо 81‘), Гонсало Игуаин Наставник: Дженаро Гатузо

Рома: Робин Олсен, Костас Манолас, Федерико Фасио, Иван Маркано (Стефан Ел Шаарауи 46‘), Даниеле Де Роси, Стивън Н‘Зонзи, Рик Карсдроп (Давиде Сантон 78‘), Александър Коларов, Един Джеко, Хавиер Пасторе (Брайън Кристанте 68‘), Патрик Шик Наставник: Еусебио Ди Франческо