Ръководството на Милан публикува официално изявление по повод действията на играчите Тиемуе Бакайоко и Франк Кесие непосредствено след победата 1:0 над Лацио. Двамата вдигнаха фланелката на съперниковия бранител Франческо Ачерби пред феновете като трофей, а от клуба заявиха, че това не е направено по „агресивен или неспортсменски начин”.

Преди срещата Ачерби и Бакайоко размениха закачливи съобщения в социалните мрежи, а в края на съботния мач имаше и голямо спречкване между футболистите от двата отбора. След като страстите се уталожиха, Ачерби и Бакайоко размениха фланелките си като знак на помирение. След това обаче италианецът не остана никак доволен от начина, по който Бакайоко и отбелязалият победния гол Кесие с фланелката пред тифозите на „Сан Сиро”.

Самият Ачерби изрази недоволството си в социалните мрежи, а въпреки извиненията на Бакайоко Дисциплинарния комитет започна стартиране на инцидента. „Милан иска да разкаже отново събитията след мача срещу Лацио и да направи някои пояснения. Играчите на „росонерите” отидоха под Южната трибуна, за да поздравят феновете. Нещо обичайно за тях е да постъпват по този начин”, написаха от клуба.

„Снощи Тиемуе Бакайоко достигна до останалите играчи под трибуните, докато държеше фланелката на Ачерби, точно след като двамата бяха завършили размяната. В течение на няколко секунди той и Кесие я вдигнаха пред феновете. Единственото им намерение беше да отпразнуват важната победа, като нямаха никакво намерение да се подиграват, да бъдат агресивни или да се държат неспортсменски. Беше невинен и наивен отговор на приятелска размяна на съобщения с Ачерби в дните преди мача. Доказателството за това се крие в динамиката на случката, лицевите изражения на играчите и тоталната липса на освирквания или други негативни елементи.”

„След като разбраха, че този наивен жест е разстроил Ачерби, и Тиемуе, и Франк публично му се извиниха. Жестът беше окачествен като невинен и от директора в Лацио Игли Таре, който в края на мача отчете, че това е „закачка след един бурен мач, на която не бива да се отделя голямо внимание”, допълниха още от Милан.