Днес великият Ариго Саки навършва 75 години. Той ще остане в историята като създателя на големия Милан,  който в края на 80-те изведе "росонерите" по два пъти на европейския и световния клубен връх, като взе и титлата в Серия А. Със „скуадрата“ Саки стана вицешампион на Мондиал 94. Легендарният треньор е известен с манията си за съвършенство и речите в стил "Ал Пачино", които обичаше да използва. Рождения му ден бе повод за „Гадзета дело Спорт“ да направи голямо интервю с него.
 
„Харесвам Байерн и Манчестър Сити, откакто те започнаха да пресират. През ноември, в най-критичния си момент, Гуардиола ми се обади и аз му казах: „Не пресирате достатъчно“. Пеп подобрява първенствата, в които работи. Той предава смелост и идеи, както го правеше моят Милан", смята Саки. 
 
Според него нацианалният отбор на Италия не се радва на нужното внимание и признание и затова много играчи отказват да са част от него.  
 
„Още през 2000 г. Пеле ми каза, че имаме добри футболисти, но не искат да играят за националния отбор. И е така. После Барези ми се оплака, че вече никой не си спомня отбора, загубил финала на световното през 1994 г. срещу Бразилия. Той е прав - тези момчета заслужаваха признание от държавата“, добави италианският специалист.
 
В началото на 21 век Саки беше технически директор първо на Парма, а след това и на Реал Мадрид. Но преди време отказа същия пост на Берлускони в Монца. 
 
„Берлускони ми обеща къща и иконом, ако отида в Монца като технически директор. Казах му: „Не, благодаря, късно е“, призна той. 
Той се върна назад във времето, когато бе част от Реал Мадрид.
 
„Преди едно Ел Класико видях Франк Рийкард, тогавашния треньор на Барселона, да пуши нервно. Аз бях директор в Реал и му казах: „Ще ни биете, не сме конкурентоспособни“. Флорентино Перес ме чу и попита: „Ти за кого работиш?“ Барса ни би с 3:0...“, каза още Саки.