2 мача, 2 гола за Кжиштоф Пионтек с фланелката на Милан. 2 гола след първите му два точни удара към вратата на съперника в първия му мач като титуляр за "росонерите" (успехът на Наполи с 2:0 за Купата на Италия).

Ултразвуков старт за кариерата на поляка на "Сан Сиро". 23-годишният играч бе взет от Дженоа за 35 млн. евро преди седмица и още първите си минути започна да показва, че парите не само си заслужават. В един момент те могат да се окажат и малко. 

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

Пионтек направи изключително силна есен, като вкара 19 гола (13 в Серия А) в 21 мача за Дженоа. Той също така се превърнал в първия играч, реализирал в първите си 7 мача в италианския шампионат след Габриел Батистута (11 гола) през сезон 1994/1995 г.

Увереността му пред гола е стряскаща. Изражението му е като на робот - "Робокоп", както вече го нарекоха медиите. Като на полицай от ФБР, който е използвал пистолета в кобура си стотици пъти.

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

Пионтек просто е непоправимо решителен пред вратата. Убиец, лъв, който те изумява, докато гледаш как се движи към плячката си. Новият крал на Милано? 

След Индзаги, Шевченко, Кака и Ибрахимович, "росонерите" така и не намериха своята обединителна фигура, която да вдъхва надежда. А Пионтек го направи още с втория си мач. 

Преди да отиде в Италия, нападателят бе играл за Лехия Жиерзониов, Зеглебие Любин и Краковия (32 гола, 65 мача). Интерес към играча имаше от Барселона, но явно не талков силен, че да акостира на "Камп Ноу".

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

Преди 6 години Пионтек направи своя първи пробив. На 17 години той вече бе подписал с четвъртодивизионния полски Лехия Жиерзониов - тим с репутацията на такъв, който превръща млади момчета в местни звезди.

Година по-късно нападателят вече бе част от Заглебие Любин от елитната Екстракласа, където головете дойдоха - 15 попадения в 75 мача. След 4 сезона той вече бе част от Краковия Краков, който го бе купил за половин милион евро.

По онова време в Краковия играха Бартош Капустка, който поведе Полша към 1/4-финалите на Евро 16' във Франция, както и настоящият играч на Лийдс - Матеуш Клих. Тимът едва се спасява от изпаданее, но за Пионтек сезонът е силен, след като той става 4-ият най-резултатен играч в шампионата.

Във втория си сезон той вкарва 21 гола, което качва Краковия в средата на таблицата. Това насочва погледа на Дженоа, а Пионтек бързо стяга куфарите и през лятото на 2018-а вече е гражданин на един от най-популярните градове в Европа.

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

Малко преди да направи трансфера в Милан, Пионтек държеше лидерската позиция в Серия А с 13 гола. А зад него почти цял полусезон бе звездата на Ювентус Кристиано Роналдо (сега с 15 попадения).

Срещу Наполи Пионтек вкара след 11 минути за Милан. В първия си мач Дженоа той се разписа след 70 секунди - срещу Лече за Купата на Италия (4:0). 

Тези, които не си спомнят тази среща, няма нужда да се замислят. Останалите 3 гола отново бяха дело на Пионтек. Така полякът вече се бе превъарнал в първия играч сред Топ 5 първенствата, който бележи 4 гола в своя дебют. Хищник, от който ти настръхват косите.

А след само още няколко мача Пионтек вече бе изпреварил Карл Аге Хансен от сезон 1959/1950 г. със своите 8 гола в 6 последователни мача. Той обаче не спря дотам и вкара при загубата от Парма (1:3), с което прескочи великия Батистута за попадения в 7 последователни мач.

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

И всичко това с уменията на не точно централен нападател, а по-скоро на т.нар. "link up player" - атакуващ играч, който непрекъснато се движи, търси топката между отделните звена на защитата на съперника, връща се назад, за да помага на разиграването и да насища средата на терена при "средна преса". Като цяло човек, който може да прави пробиви от дълбочина и никога да не остава статичен. 

Това превръща поляка в модерен нападател, притежаващ компилация от силни личностни и технически умения. Той е подготвен психически, въпреки 23-те си години, и не се притеснява кой е противник. Търси топката, увлича хора покрай себе си, отваря пространства. 

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

Срещу Наполи вкара на два пъти по доста идентичен начин. Той бе близо до централната линия на терена, но постепенно се придвижваше напред, търсейки топки зад защитата. Направи го упешно и с първите си два точни удара вече бе влюбил феновете в майсторския си десен крак.

В първия си мач за Милан Пионтек даде заявка за големи неща. А името му вече звучи така по трибуните на "Сан Сиро"...