Отборът на Милан допусна първа загуба в Серия А от началото на сезона. Крепостта на „росонерите” бе превзета от шампиона Ювентус, който показа, че не се е отказал да преследва десетата си поредна титла.

„Бианконерите” надделяха по категоричен начин с 3:1 насред „Сан Сиро” в Милано, а героят на вечерта за гостите бе Федерико Киеза, който вкара две от попаденията за Юве. Третото бе дело на резервата Уестън Макени. Почетният гол за домакините пък вкара Давиде Калабрия в края на първата част.

Въпреки поражението днес, Милан остава на върха в класирането, тъй като по-рано през деня, преследвачът Интер също инкасира загуба – 1:2 от Сампдория.

След изиграването на междинния кръг в Италия, Милан има актив от 37точки. Ювентус пък скъси дистанцията с лидера на седем пункта, но възпитаниците на Андреа Пирло са и с мач по-малко. Торинският гранд вече е четвърти в таблицата.

Gulliver/GettyImages
21 снимки


Милан - Ювентус, Серия А

източник: Gulliver/GettyImages

Гостите от Торино успяха да създадат първата реална голова възможност в мача още във втората минута. Фработа се включи много добре отляво, навлезе в наказателното поле и намери непокрития Дибала. Аржентинецът стреля незабавно, но топката рикошира в тялото на Симон Кяер и не затрудни Донарума на вратата на домакините. Милан пробва да отговори веднага с изстрел на Леао, който обаче бе слаб и премина покрай вратата.

В 7-ата минута груба грешка на Бетанкур в собственото си наказателно поле можеше да струва скъпо на Юве. Той се засуети и не успя да изчисти топката, което позволи на Кастейехо да стреля по диагонала, но Шчесни внимаваше и изби в корнер.

Тъкмо изминаваше четвърт час игра, когато футболистите на Андреа Пирло направиха втори непростим пропуск. И в тази ситуация късметът се усмихна на домакините. След продължително разиграване след центриране от ъглов удар, топката се озова във Федерико Киеза, който с мощен шут от около 12 метра, разтресе левия страничен стълб на вратата.

Нищо обаче не успя да помогне на „росонерите” в 18-ата минута, когато отново Киеза се оказа на стрелкова позиция и този път не сгреши. Нападателят направи двойно подаване с Дибала отдясно, за да го изведе аржентинецът по брилянтен начин с пета, а за Киеза не представляваше трудност да насочи топката в долния десен ъгъл за 1:0.

Веднага след това удар на Кристиано Роналдо бе блокиран.

Домакиние се опитаха да отговорят веднага на предизвикателството като в рамките на само няколко минути Рафаел Леао имаше две отлични възможности, при първата от които, топката премина на сантиметри от страничния стълб, а вторият удар бе спасен от Шчесни.

Играчите на Стефано Пиоли обаче показаха характер и стигнаха до изравнително попадение четири минути преди почивката. Давиде Калабрия вкара красив гол, след като получи пас от Леао отляво и с техничен удар прати топката в горния ляв ъгъл на вратата за 1:1.

Играчите на Ювентус имаха претенции срещу съдията Ирати, който преди да се стигне до головата атака на Милан, не отсъди нарушение на Чалханоглу срещу Рабио. В крайна сметка ситуацията дори не бе разгледана с VAR.

Милан - Ювентус, Серия А, 16-ти кръг

източник: Gulliver/GettyImages

Второто полувреме започна с много добра ситуация за домакините, която бе създадена от Диого Дало. Той се нагърби с далечен изстрел, който обаче не изненада Войчех Шчесни и полякът успя да избие в ъглов удар.  

В 56-ата минута Аарън Рамзи направи непростим  пропуск. След дълго центриране от десния фланг, топката прехвърли всички в наказателното поле и попадна точно в краката на уелсеца, който определено не бе подготвен и въпреки че бе сам, не успя да стреля точно от прекрасна позиция.  

Само шест минути по-късно Юве все пак стигна до нова преднина в резултата, а в голмайстор се превърна отново Федерико Киеза. Нападателят получи на границата на наказателното поле и с клиничен удар с левия крак прати топката на сантиметри до десния страничен стълб, оставяйки безпомощен стража Донарума за 2:1 в полза на „бианконерите”. Това бе пето попадение за него от началото на сезона. 

Появилият се като резерва през втората част Уестън Макени можеше ад реши всичко в срещата в 72-ата минута, но Донарума показа истинска класа.  Американецът бе изведен по великолепен начин от Кристиано Роналдо, но изстрелът му от 15 метра бе отразен от вратаря на домакините.

Все пак Макени дочака своя миг само четири минути по-късно. След асистенция на другата резерва на Юве – Кулушевски, Макени с лекота се разписа от границата на вратарското поле, след като бе оставен абсолютно сам.

FT / МИЛАН – ЮВЕНТУС 1:3

0:1 Киеза 18'

1:1 Калабрия 41'

1:2 Киеза 62'

1:3 Макени

Стадион:  „Сан Сиро”, Милано

Рефер: Масимилиано Ирати


Милан (4-2-3-1):  Донарума – Дало, Кяер, Романьоли, Ернандес – Калабрия, Кеси – Кастейехо, Чалханоглу, Хаугe, Леао

Треньор: Стефано Пиоли

Ювентус (4-4-2): Шчесни – Данило, Бонучи, Де Лихт, Фработа – Киеза, Рабио, Бетанкур, Рамзи – Дибала, Роналдо

Треньор: Андреа Пирло