Сузи Кампанале е дългогодишен спортен журналист. Тя е част от екипа на "Football Italia" от 1998-а година. Вече цели 22 години Сузи следи развитието на италианския футбол, а сега даде ексклузивно интервю за Gong.bg. Опитната журналистка засегна най-различни теми, като направи анализ на изминалия сезон в Серия А. Тя коментира и доста важни въпроси касаещи италианския футбол, като назова конкретните причини вече цели 10 години италиански тим да е без европейски трофей. Сузи не пропусна да сподели мнението си и за случващото се в нейния любим Милан.

Здравей, Сузи. Нека първо да поговорим за отминалия сезон в „калчото“, тъй като емоциите у феновете все още не са отминали. Как видя изминалата кампания?

Станахме свидетели на едно оспорвано първенство, в което много отбори имаха високи амбиции за титлата. Ювентус отново триумфира, но това беше най-драматичният шампионат от години насам. Разбира се, не бива да пропускаме и пандемията, която оказа огромно влияние върху всички. Смятам, че без пандемията от коронавирус, Ювентус може би нямаше да е шампион. Преди принудителното прекъсване Лацио показа страхотна форма, а Аталанта играеше впечатляващ футбол. Аз бих искала да отдам заслуженото на бергамаските, защото този отбор израсна по изключителен начин през последните години. В Италия Аталанта е хит и съм сигурна, че през новия сезон те ще бъдат по-силни от всякога. Интер също направи една доста позитивна кампания и конкуренцията за трона на Юве става все по-голяма.

Gulliver/GettyImages
33 снимки

След като обсъдихме представянето на фаворитите през сезона, сподели ни няколко думи и за изпадащите. Заслужено ли Лече, Бреша и СПАЛ ще играят в Серия Б?

Лече не заслужаваше да изпадне. Според мен те показаха по-добър футбол от Дженоа, но грешките в дефанзивен план ги провалиха. Фабио Ливерани разполагаше със страхотен нападател и голмайстор като Джанлука Лападула, но и той нямаше късмет след неприятната травма, която получи.

Вече 10 години италианските тимове не могат да се похвалят с европейска купа. Как ще коментираш това? Къде виждаш основните причини? Нека не забравяме, че в петък вечер Интер може да триумфира в Лига Европа

Точно така. Всички се надяваме, че Интер ще успее да спечели Лига Европа и отново италиански тим ще вземе значимо отличие. Според мен причините за неуспехите на италианските отбори са много. Трябва да кажем, че в Италия прекалено много се залага на тактиката, нещо, което за щастие започва да се променя. Другият голям проблем е по-бавният футбол, който се играе, но аз определено виждам подобрение и в този аспект, оптимист съм за бъдещето. Голяма част от италианските клубове просто само искат да стигнат до Европа без да имат конкретни цели, и това е тъжно. Погледнете Лацио, който просто се представи ужасяващо в групите на Лига Европа и залагаше предимно на резервите. Все пак в последно време забелязвам повече амбиция в отборите от Италия да се докажат на европейската сцена, а пресен пример за това е Аталанта и това, което прави Интер. През следващите години очаквам още по-добро представяне от нашите тимове. 

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Кога очакваш стадионите в Италия да бъдат отворени за фенове?

Ще се съгласиш, че без публика е просто ужасно. Разбира се, напълно съм съгласна с подобно твърдение. Когато няма привърженици по стадионите, футболът изобщо не е толкова привлекателен. Аз съм оптимист и вярвам, че в началото на октомври ще бъдат допуснати определен брой зрители. Най-вероятно тези, които притежават сезонни карти, но с наличие на публика нещата определено ще се подобрят още повече. Няма причина стадионите да не отворят скоро. След като кината могат да бъдат отворени, няма никаква логика футболът да продължи да се играе пред празни трибуни

Какво можем да очакваме от новия сезон? Легенда като Пипо Индзаги се завръща в Серия А, макар и като мениджър. Докъде може да стигне неговият Беневенто?

Това е интересен въпрос. Беневенто направи страхотна кампания в Серия Б и всички там с нетърпение очакват новия сезон. Важно е обаче в Беневенто да изградят силен отбор и да са последователни в действията си. Ако те сторят това, не виждам проблем да имат един добър сезон. Другият новак в елита Кротоне също е интересен отбор и ще видим те докъде могат да стигнат. Там разполагат с добър потенциал, и от тях зависи да продължат положителното си развитие.

getty images
11 снимки

Как виждаш нещата в твоя любим Милан? Стефано Пиоли остана начело на тима. Какво могат да очакват многобройните тифози на росонерите?

Смятам, че оставането на Пиоли бе едно добро и мъдро решение. Милан се нуждае от стабилност и сигурност. Когато спокойствието и вяреността са налице, видяхме колко силно Милан завърши сезона. Всички фенове искат отборът да се завърне в Шампионската лига, но това ще бъде доста трудно. Конкуренцията в Италия е много голяма и всеки се бори за своите цели. Ювентус, Интер, Рома, Лацио, Милан, Аталанта и Наполи, всички те мечтаят да играят при най-добрите. В Милан се забелязва огромно подобрение, и ако нещата продължат по същия начин, добри дни чакат феновете на "росонерите".

В италианските медии много нашумя отбора на Монца, най-вече заради наличието на Силвио Берлускони и Адриано Галиани. Те говорят за големи амбиции, високи цели, за бляскаво бъдеще. Какво можем да очакваме от Монца в действителност? 

Това не са празни приказки. В Монца работят по дългосрочен проект и аз очаквам съвсем скоро тимът да бъде част отт серия А. Силата на Монца е точно в Берлускони и Галиани, защото двамата притежават страшно богат опит. Те наистина готвят нещо значимо и сериозно с мисъл за бъдещето и искат да постигнат големи успехи.