Отборите на Интер и Милан направиха изключително шоу в едно от най-големите дербита на италианския футбол. Пред повече от 75 000 зрители на „Джузепе Меаца” Интер срази градския си съперник с 4:2, въпреки че на почивката изоставаше с два гола.

Така Интер записа четвърта поредна победа в Дерби дела Мадонина, като това не се бе случвало от далечната 1983 година. С успеха си днес „нерадзурите” се изкачиха отново на върха във временното класиране в Серия А, изравнявайки се по точки с Ювентус, който загуби от Верона в този кръг.

Златан Ибрахимович, който вкара едно от попаденията за Милан, се превърна в най-възрастният футболист, отбелязвал в съперничеството между „росонерите” и „нерадзурите”.


Интер - Милан, Серия А

източник: БГНЕС

Първите няколко минути в мача определено бяха в полза на Милан, чийто тим стигна до две добри ситуации след пробойни в отбраната на символичните домакини от Интер. При втората от тях, „росонерите” спечелиха и първия корнер в срещата, който обаче не затрудни стража Падели. В 9-ата минута Анте Ребич се озова на добра стрелкова позиция и отправи удар, но топката бе блокирана от Годин.

Минута по-късно дойде и първата сериозна възможност за гол в срещата и тя отново бе в полза на „росонерите”. След грешка при изнасянето на топката по левия фланг от футболистите на Интер, топката бе открадната и попадна в Чалханоглу, който веднага напредна няколко метра и стреля силно по диагонала. Падели не успя да реагира добре, но за него късмет коженото кълбо срещна десният страничен стълб. Футболистите на Интер се опитаха да отговорят на предизвикателството, стигайки до корнер и меле пред Донарума, при което вратарят на Милан внимаваше и улови топката.

Последваха два нови шанса за Милан, създадени от Анте Ребич, който стреля от средна дистанция, но при първия шут коженото кълбо среща тялото на защитник на Интер, а при добавката прати топката в аут.

В 18-ата минута тимът на Антонио Конте стигна до два поредни корнера, като след изпълнението на втория, Диего Годин бе много близо до откриването на резултата. Ветеранът стреля с глава след центриране на Алексис Санчес, но ударът му мина покрай вратата.

В 25-ата минута Интер стигна до нова отлична възможност, в основата, на която бе Ромелу Лукаку. Белгиецът бе изведен по дясното крило, надбяга бранител на Милан и пусна топката в наказателното поле към Весино. Уругваецът стреля силно, но прати топката в обсега на Донарума, който спаси.

По-добрата игра на Милан все пак даде резултат пет минути преди почивката. След поредната атака към вратата на Интер, топката бе центрирана отдясно към Златан Ибрахимович, който надскочи Годин и успя да комбинира с Анте Ребич на далечната греда. Даниеле Падели не успя да реагира по най-добрия начин, а за Ребич не остана нищо друго осен да добута топката във вратата.

При попадението останаха съмнения за нарушение на Ибрахимович срещу Годин, но след преглеждане на ситуацията с VAR, голът все пак бе зачетен.

В последната минута на първото полувреме самият Златан Ибрахимович също се разписа, за да направи резултата 2:0 в полза на Милан. След изпълнение на корнер отляво на вратата на домакините, топката бе пратена в наказателното поле, където Франк Кесие успя да отклони към Ибра, а за шведа оставен непокрит, не представляваше трудност да прати топката покрай вратаря на Интер. Това бе седми гол за Златан в дербито дела Мадонина. Шведът се превърна в най-възрастният футболист, отбелязвал в дербито на Милано - 38 години и 129 дни.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Второто полувреме започна по впечатляващ начин за Интер. „Нерадзурите”  съумяха да върнат два гола само в рамките на две минути, за да изравнят резултата до 2:2. В 51-ата минута Марсело Брозович реализира много красиво попадение, след като засече топката след рикошет и не остави шансове на Донарума.

Символичните домакини използваха по най-добрия начин импулса в играта си и две минути по-късно стигнаха до нов гол. Този път точен бе Матиас Весино, който получи асистенция от Алексис Санчес. Футболистите на Милан протестираха за засада при паса към Санчес, но след преглед на ситуацията с VAR, такава не бе видяна.

В последвалата атака за Милан се стигна до фаул в полза на „росонерите” в непосредствена близост до наказателното поле на Интер, който предизвика остри спорове между футболистите на двата тима. Николо Барела и Милан Шкриниар получиха жълти картони, а помощник треньорът на Антонио Конте Кристиан Стелини бе отстранен с червен картон.

Последваха няколко равностойни минути, за да се стигне до 79-ата минута, когато домакините получиха правото да изпълнят корнер. Топката бе центрирана в наказателното поле, където Стефан де Врай бе избрал отлична позиция и въпреки топката падна доста ниско, бранителят успя да стреля с глава и да изненада Донарума. Това бе десети гол за Интер през този сезон, който идва след удар с глава.

В 81-ата минута резервата Кристиан Ериксен бе много близо до отбелязването на фамозен гол, но късметът му обърна гръб. Датчанинът се нагърби с изпълнение на пряк свободен удар, който бе на доста сериозна дистанция от вратата на Милан, като дори Донарума не реши да строи стена пред себе си. Ериксен реши да стреля директно към вратата, пращайки топката в сглобката на вратата зад стража на Милан. За негово щастие, след като топката срещна гредата, тя тупна на терена, а футболист на Интер извърши фаул в нападение.

Минута преди края Барела излезе абсолютно сам срещу Донарума, но така и не успя да отправи хубав удар и прати топката в тялото на вратаря. В ответната атака Милан атакува отляво, топката бе центрирана в наказателното поле към Ибрахимович, който се пребори с Шкриниар и стреля с глава, но в левия страничен стълб.

В продължението на срещата Ромелу Лукаку също се разписа с глава след пас на Виктор Моузес, за да оформи крайния резултат 4:2!


ИНТЕР – МИЛАН 4:2

0:1 Анте Ребич 40', 0:2 Златан Ибрахимович 45', 1:2 Марсело Брозович 51', 2:2 Матиас Весино 53', 3:2 Де Врай 70', 4:2 Ромелу Лукаку 90'


Стадион: "Джузепе Меаца", Милано

Рефер: Фабио Мареска


Интер (3-5-2): Падели - Скриниар, Де Врай, Годин – Йънг, Весино, Брозович, Барела, Кандрева – Санчес, Лукаку

Треньор: Антонио Конте

Милан (4-4-2): Донарума – Конти, Кяер, Романьоли, Ернандес – Кастилехо, Кесиe, Бенасер, Ребич, Чалханоглу, Ибрахимович

Треньор: Стефано Пиоли