Милан заживя в пъкъла на мъченията. Отпадането от Лига Европа дойде като поредния хладен душ за феновете на "росонерите" в последните години. Тимът напусна Европа след тежка загуба с 1:3 от Олимпиакос в Пирея, а въпросите без отговор остават.

След триумфалната ера на Силвио Берлускони (1986-2017 г.), Милан продължава да търси себе си в последните сезони.

Милан е един от най-успешните отбори в Италия и Европа. Миланистите са втори по спечели титли както на домашната сцена (18), така и в Шампионската лига (7).

От сезон 2013/2014 г. обаче тимът не е участвал в най-престижния клубен турнир, а в последните години трудно намираше място дори в Лига Европа.

Олимпиакос - Милан 3:1

източник: БГНЕС

След три сезона без европейски футбол, през миналата кампания Милан отстрани българия шампион Лудогорец в 1/16-финалите на Лига Европа, но отпадна от Арсенал в следващата фаза. През тази кампания Дженаро Гатузо отново не успя да намери точната формула, за да излезе от група с Бетис, Олимпиакос и Дюделанж.

Последните 5 години за Милан в Европа

2014/2015 г. – без участие

2015/2016 г. – без участие

2016/2017 г. – без участие

2017/2018 г. – 1/8-финал

2018/2019 г. – групова фаза

От началото на сезона главата на Гатузо е поставен ан гилотината. Милан се посъвзе в Серия А и вече е Топ 4, което сякаш раздуха тъмните облаци над наставника. Сегашното елиминиране от Европа обаче може да има тежки последици.

Гонсало Игуаин

източник: Gulliver/Getty Images

Преди година Милан бе подсилен с инвестиции от над 200 млн. евро. На „Сан Сиро“ дойдоха Леонардо Бонучи, Матео Мусакио, Хакан Чауханоглу, Никола Калинич и Андре Силва.

Адаптацията на португалеца не премина успешно и след сезон в Италия той бе отдаден под наем в Севиля (където играе блестящо). Бонучи се завърна в Ювентус, тъй като осъзна, че е направил голяма грешка, а останалите футболисти или страдаха от твърде много контузии, или просто стана ясно, че класата им не е достатъчна за клуб като Милан.  

През това лято нови 100 млн. евро бяха вложени в играчи като Фабио Борини, Гонсало Игуаин (под наем от Ювентус), Тимуе Бакайоко (под наем от Челси) и Саму Кастийехо. Нещата обач ене изглежда да се се променили значително. Финалните месеци от сезона ще дадат своя окончателен отговор.

Инвестиции в Милан в последните сезони:

2014/2015 г. – 20 млн. евро

2015/2016 г. – 90 млн. евро

2016/2017 г. – 28 млн. евро

2017/2018 г. – 191 млн. евро

2018/2019 г. – 160 млн. евро

Сан Сиро

източник: Gulliver/GettyImages

В последните години в Милан се случиха и някои промени.

Бившият главен изпълнителен директор на италианската енергиен гигант “Eni“ Паоло Скароло зае длъжността на президент на клуба. 71-годишният бизнесмен оглавява американския хеджфонд "Елиът мениджмънт". Именно тази компания в момента управлява Милан, след като китаецът Юнхун Ли не успя да върне заема, който фондът му отпусна при покупката на "росонерите" от Силвио Берлускони през 2017 г.

Преходът както на ръководно ниво, така и на спортно-техническо, все още забавя развитието на Милан. Пречи му да се бори с най-големите. Тимът сякаш се размечта с 4-то място в Серия А, но Олимпиакос свали на земята италианците и им показа, че все още има върху какво да работят.

Смяната на Гатузо ли е решението на проблемите?

Казанът на дявола се продъни - Милан аут от Европа

Седмица ала Хичкок за италианските отбори в Европа

УЕФА даде отсрочка на Милан, но с рестрикции

Леонардо за отпадането на Милан: Някои неща е трудно да се приемат

Гатузо за отпадането от Лига Европа: Сами сме си виновни