Дните и месеците се променят, но Ювентус продължава да стои непоклатим на върха в Серия А. "Бианконерите" вече надделяха над всичките си основни конкуренти за титлата (14 победи и 1 равенство за тима) и гледат безгрижно към "Осмата" поред, с 8 точки (43 т.) преднина пред втория Наполи (35 т.).

Интер и Наполи показаха, че са с една идея по-назад в развитието си от "Старата госпожа", но борбата е до последния кръг. Сезонът е открит и двата тима трябва да опитат да направят невъзможното реалност. Футболът го позволява. 

Битката за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири, също е пламенна.

Ето какво ни предлага 16-ият кръг в Серия А:

Интер - Удинезе

Интер се намира в нокдаун. Отпадане от Шампионската лига за момчетата на Лучано Спалети и поражение от прекия конкурент за титлата Ювентус (0:1) в миналия кръг. Именно на „Алианц Стейдиъм“ сякаш си пролича огромната разлика в класите между „бианконерите“ и „нерадзурите“.

Интер също така е само с един успех в последните четири двубоя в Серия А. Всичко това дори провокира гласове за уволнението на наставника Спалети. Тимът все пак има шанс да позабрави за трудностите с успех над намиращия се точно над чертата Удинезе.

„Зебрите“ са само с три успеха от началото на сезона и вече смениха наставник си, като в момента начело е бившият бос на Кротоне Давиде Никола.

Ювентус Интер

източник: Gulliver/GettyImages

Далберт, Наинголан и Весино не са на разположение за домакините от „Джузепе Меаца“. Жоао Марио пропусна двубоя срещу ПСВ Айндховен (1:1), но сега трябва да започне като плеймейкър зад Мауро Икарди. По крилата ще действат Перишич и Политано. Като опорни халфове ще са Борха Валеро и Марсело Брозович.

Проблемите за Удинезе са сериозни – аут са Емануеле Баду, Лукаш Теодорчик, Самир и Мола Вагуе. Нападателят Кевин Лазаня реализира в последния кръг при хикса със СПАЛ (1:1) и ще започне заедно с Родриго де Паул в предни позиции. В средата на терена ветеранът Валон Бехрами ще застане на мястото на Атонио Барак, редом до Мандрагора и Фофана. Авест и Пацела ще действат като халф-бекове в схема 3-5-2.

Интер загуби последния си домакински мач срещу Удинезе (1:3, декември 2017 г.), но преди това е спечелил 6 от последните си двубои с този съперник.

Срещата между Интер и Удинезе е в събота, 15 декември, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Торино – Ювентус

През тази есен се видя едно – няма достойна конкуренция в Серия А за Ювентус. Единственият начин „бианконерите“ да сгрешат е, ако те самите намалят темпото и излязат от шампионския ритъм.

Ювентус вече победи всичките си преки конкуренти за титлата – Наполи (3:1) и Интер (1:0), а дори да се справи и с традиционно коравите Милан (2:0) и Фиорентина (3:0).

Торино все пак има какво да покаже срещу градския съперник. Момчетата на Валтер Мдзари са загубили само веднъж в последните си шест мача, при две победи и три равенства. Това за момента задържа „биковете“ в Топ 6.

Единствените травмирани за Торино са Даниеле Басели и Яго Фалке. На линия най-сетне е Кристиан Ансалди, което може да остави левият халф-бек Ола Айна на пейката. Ексиграчите на Ювентус – Симоне Дзадза и Томас Ринкон, по всяка вероятност ще получат минути срещу бившия си отбор. Мадзари няма да пипа нищо по схемата – Джиджи, Колу и Изо ще действат в защита – 3-4-2-1, а напред ще е Андреа Белоти.

Ювентус Интер

източник: Gulliver/GettyImages

При шампионите проблемите не са толкова плашещи. Аут са контузените Мойс Кийн и Андреа Бардзали. Наказан е Родриго Бентанкур, който, трябва да кажем, се намира в страхотна форма. Мястото му би трябвало да заеме до скоро травмираният Емре Джан.

Дибала ще се завърне в 11-те, след като остана на пейката срещу Йънг Бойс. Той ще си партнира в предни позиции с Манджукич и Роналдо. Кансело и Сандро ще действат на бековете в схема 4-3-3.

Торино е загубил цели 69 срещу местния съперник (35 победи и 42 равенства), което е най-големият брой поражения за „биковете“ срещу който и да е друг съперник.

Срещата между Торино и Ювентус е в събота, 15 декември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Рома - Дженоа

В най-интересния мач от неделната програма Рома ще опита да заличи огромните трудности от последните месеци, опитвайки да се върне на пътя на победите. „Вълците“ са само с един успех в последните си 6 двубоя, което свали тима до средата на таблицата (21 т.).

Момчетата на Ди Франческо отстъпиха през седмицата от Виктория Пилзен (1:2) в последния си мач от групите на Шампионската лига, но тимът вече си бе осигурил продължаване напред в турнира.

Дженоа среща трудности да печели мачовете си. „Грифоните“ държат в ръкава си най-резултатния играч в лигата – Кжиштоф Пионтек с 11 гола, но в крайна сметка са в долната половина и нямат успех от началото на октомври насам.

Рома - Интер 2:2

източник: Gulliver/Getty Images

Контузиите за Рома също нямат край. За двубоя на „Олимпико“ столичани няма да могат да разчитат на Стефан Ел Шаарауи, Даниеле Де Роси, Лоренцо Пелегрини и Един Джеко. Патрик Шик ще запази мястото си на върха на нападението, а зад него ще действат младите, но суперталантливи Джъстин Клуйверт, Никола Заниоло и Ченгиз Юндер. Кристанте и Н‘Зонзи ще са в ролята на опорни полузащитници.

За Дженоа – в схема 3-5-2, единственият извън сметките е наказаният Доменико Кришито. В игра се завръщат Ромуло и Даниел Беса. В защита трябва да действат Бираши, Ромеро и Зуканович, а в средата на терена - Хилемарк, Сандро и Беса. Напред са Коуме и Пионтек. 

Римляните са непобедени в 8 мача срещу Дженоа, като са спечелили 7 пъти, а само веднъж се задоволяват с точка.

Срещата между Рома и Дженоа е в неделя, 16 декември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Срещата между СПАЛ и Киево е в неделя, 16 декември, от 13:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Срещата между Фиорентина и Емполи е в неделя, 16 декември, от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Срещата между Каляри и Наполи е в неделя, 16 декември, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Срещата между Аталанта и Лацио е в понеделник, 17 декември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.