Милан днес официално представи Марко Джампаоло като своя нов треньор, а италианецът заяви, че е напълно готов да се заеме със задачата по възраждането на „росонерите”.

51-годишният специалист се раздели със Сампдория по-рано през лятото, за да може да получи престижното назначение. Неговият първи сезон няма да бъде лесен, тъй като клубът сам се оттегли от участие в Лига Европа, за да може да балансира по-добре финансите си.

Джампаоло наследи треньорското кресло от клубната легенда Дженаро Гатузо, който се раздели с клуба по взаимно съгласие, след като не успя в мисията за класиране в Шампионската лига.

„Наистина съм поласкан да бъда треньор на Милан, един славен клуб с много важна история”, коментира Джампаоло. „За мен това е страхотна възможност, мисля, че си я заслужих с всички жертви, които съм правил в своята кариера. Сега трябва да пренеса всичко усвоено на терена.”

„Човек се учи от грешките си. Това беше пътуване с върхове и спадове за мен, а ето ме тук днес и вярвам, че пристигам в клуба на правилната възраст. Паоло Малдини (техническият директор на клуба – б.р.) ми позвъни, докато бях на лодка. С моите приятели тъкмо тръгвахме към Хърватия,  но трябваше да се откажа от това пътуване и да отлетя моментално за Милано.”

„Имах куража и лудостта да стартирам отново в Серия С с Кремонезе, като целта ни беше завръщане в Серия А. Обаждането на Милан веднага ме направи щастлив човек пет години по-късно. Това е привилегия. Готов съм за това предизвикателство.”

„Моята работа никога не се е характеризирала с мисъл за отмъщение, а с привързаност към задачите пред мен. Моето мото е: „Главите горе и да играем футбол.”

„Искам нашият футбол да бъде оценяван и подкрепен с резултати. Милан трябва да се бори за най-високите цели, но трябва да ги достигнем чрез правилно планиране. Всички трябва да вярват в игровата ни философия. Трябва да се създаде точния манталитет. Пътуването ще бъде дълго, затова е редно да подхождаме стъпка по стъпка”, допълни Джампаоло.