Ако феновете на Милан са си мислели, че с идването с принудителната смяна на клубната собственост лятната вихрушка ще приключи, то бившият собственик на „росонерите” Йонхон Ли им доказа, че бурята съвсем не утихва. В открито писмо, публикувано от финансовия ежедневник „Ил Соле 24 Оре”, китаецът се закани, че ще се бори за възвръщането на активите си от „нехайния и хищнически” хедж фонд „Елиът Мениджмънт”.

Американската финансова организация отне на Ли контрола върху Милан, след като той пропусна краен срок да извърши планово увеличение на основния капитал с 32 милиона евро. Според азиатеца обаче „лешоядите” от „Елиът” са го подвели относно истинските си намерение и са му попречили да продаде клуба, когато вече е било пределно ясно, че китаецът не е в състояние да уважи финансовите си ангажименти.

„С огромно съжаление и в качеството си на президент адресирам това писмо до всички фенове, акционери и служители на престижния футболен клуб Милан”, започна Йонхон Ли.

„Въпреки безбройните и неверни слухове, които се появиха в италианската и международната преса, мога да потвърдя, че Общото събрание на акционерите, свикано от „Елиът” за 21 юли, ще гласува моето отстраняване, както и това на директорите, които аз назначих в борда на клуба. Първо и преди всичко, искам да изясня следното: моята покупка на Милан не беше прибързано решение или следствие на отлетял мерак. Тя беше продиктувана от страстта ми към отбора и вярата в икономическия потенциал на инвестицията в един от най-благородните футболни клубове на планетата.”

„До 30 юни 2018 година заплатих почти 880 милиона евро за Милан, от които само 280 милиона бяха взети на заем от „Елиът”, докато аз лично осигурих остатъка от сумата.”

„Бях убеден, че „Елиът” е доверен инвеститор и, преди всичко, партньор, с когото да споделя задълженията и почестите от едно подобно приключение като да бъда собственик на отбор, който през славната си история наред с всички други трофеи има 7 отличия от Шампионската лига и 18 титли на Серия А.”

„Допуснах грешка и го разбрах с огромно съжаление по време на моето управление. „Елиът” от самото начало се показа не като партньора, който разчитах да бъде, а просто като заемодател, който проявява нулев интерес към комплексното управление на клуб от ранга на Милан, макар да имаше контрол върху борда.”

„Всичко това бе факт напук на постоянните уверения от фонда относно неговата подкрепа към клуба. Реално финансовата подкрепа от този момент нататък идваше само от моя страна. Сам се заех да увелича основния капитал с 88 милиона евро в полза на клуба, на който бях собственик. Очакваното просрочие настъпи заради невъзможността да бъдат преведени 32-та милиона евро през юни 2018 година. Въпреки това искам да обясня нещо: първо, сумата, която беше нужна за покупката на Милан, бе по-ниска от тази, която всъщност платих заради финансовите заблуди от страна на „Елиът”, който също така „замрази” част от капиталите, които инвестирах в Милан с цел да ме задължи да плащам повече, отколкото бе нужно. Второ, от тези 32 милиона евро, които „Елиът” изиска, 21 милиона бяха платени почти веднага. И това не е всичко. Не беше възможно за мен и моя екип да гарантираме комерсиалното развитие, което бяхме планувал заради редицата забрани и ограничения във връзка с корпоративното управление, които „Елиът” наложи.

„Въпреки всички тези препятствия, аз никога не загубих своя ентусиазъм, нито пък съм показал липса на етически ангажименти към Милан и неговите служители. В отговор на това поведението на „Елиът” през цялото време беше нехайно и хищническо, казано накратко – те се държаха като „фонд от лешояди”. Искам само да дам за пример, че в мига, в който „Елиът” придоби моите акции в Милан, на мен ми бе предложена сумата от 2 милиона евро като компенсация за всичките ми инвестиции до този момент!”

„Това, извън всичко останало, показва явната природа на „Елиът”, който подготви моето просрочие предварително и така поруга завета на Милан. Това не ми позволи да продължа стратегическото развитие на клуба, нито да приключа задоволителната продажба на Милан в полза на престижен купувач, който – за разлика от „Елиът” – проявяваше истински интерес  и беше разработил подробен план за дългосрочни инвестиции в Милан. Не успях да спазя и обещанието си към г-н Силвио Берлускони да увелича стойността на клуба и да се застъпя за отбора, който и двамата обичаме.”

„Най-накрая искам да се обърна до феновете на Милан и всички онези, които напоследък ме считаха просто за призрак, като им кажа: във времето си на президент никога не съм подвел когото и да било в ангажиментите си към отбора. Имам доказателство за инвестирани над 200 милиона евро от мен, докато аз бях собственик. Готов съм да се боря и ще го направя, за да запазя правата си и за да дам гаранции пред акционерите в Милан. Всеки умишлен опит и международни маневри, целящи намаляване стойността на клуба, ще бъдат преследвани от закона”, завърши Ли.

Още по темата:

Вече бившият бос на Милан може да загази сериозно

Съдът в Лозана даде надежда на Милан за участие в Европа

Противоречива фигура обратно в Милан, ултрасите на бунт