Третият кръг на италианския шампионат започва с едно класическо дерби по оста Милано – Рим. Два от най-стойностите тимове в лигата, както и едни от най-успешните в местния футбол, си дават среща днес на стадион "Сан Сиро" в откриващия кръга двубой.

Милан - Рома

Милан бе разочарован след първия си мач в лигата. "Росонерите" допуснаха обрат от 2:0 до 2:3 на "Сан Паоло" срещу Наполи. В срещата настaвникът на вицешампиона от миналата година – Карло Анчелоти, победи своя бивш подопечен Дженаро Гатузо. Емоционалната среща, която в крайна сметка бе положителна за 3-кратния носител на Шампионската лига.

Преди това Милан не успя да изиграе първия си мач от кампанията – по програма срещу Дженоа, поради срутването на моста „Моранди“ в Генуа и последвалата национала трагедия, която покоси страната.

Рома от своя страна е с четири точки от два кръга в шампионата. Отборът стартира с трудна победа над Торино с 1:0 като гост. В последния кръг момчетата на Еузебио Ди Франческо отново имаха много работа за вършене, след като трябваше да се борят със зъби и нокти за точката в двубоя с Аталанта на „Олимпико“. „Вълците отстъпваха с 1:3 до 60-та минута от своя съперник, но попадения на Алесандро Флоренци и Костас Манолас оставиха едната точка в Рим.

В двубоя на „Сан Сиро“ Хакан Чауханоглу ще може да бъде използван от Гатузо след изтърпяно наказание. Трайно контузени са Андреа Конти и Иван Стринич, докато Кристиан Сапата и Рикардо Монтоливо все пак имат шанс да се появят на терена.

Очаква се Гатузо да заложи на схема 4-3-3, с направата на минимум две промени в състава си от двубоя с Наполи. На вратата ще бъде Джанлуиджи Донарума, а в защита новият ляв бек Диего Лаксалт трябва да замени Рикардо Родригес. Останалите в отбрана ще бъдат Алесио Романьоли, Матео Мусакио и Давиде Калабрия.

Възможна е смяна в сърцето на защитата, където новопривлеченият Матиа Калдара да замени Мусакио. Тримата халфова би трябвало да бъдат Джакомо Бонавентура, Франк Кеси и Лукас Биля, а напред Хакан Чаоханоглу, Сусо и централният нападател Гонсало Игуаин, който ще се появи за първи път пред родна публика след трансфера си от Ювентус.

За Рома младият холандски нападател Джъстин Клуйверт може да дебютира от първата минута, но това зависи най-вече от благоразположението на Еузебио Ди Франческо.

Алесандро Флоренци имаше някакви мускулни проблеми по време на равенството с Аталанта, което може да принуди наставника на римляните да заложи на Рик Карсдроп или Давиде Сантон като десен бек. Срещу "бергамаските" Стефан Ел Шаарауи може да започне като титуляр, след като остана на резервната скамейка в последната среща, за сметка на Хавиер Пасторе.  Лятната покупка от Севиля Стивън Н‘Зонзи също може да се появи от първата минута за първи път с екипа на новия с тим, редом до капитана Даниеле де Роси.

Очаква се Ди Франческо да използва схема 4-3-3, която да прелива в 4-2-3-1. На вратата ще бъде шведът Робин Олсен, който през този сезон има нелеката задача да замести напусналия в посока Ливърпул Алисон Бекер.

В защита ще са Карсдроп/ Сантос, Федерико Фацио, Костас Манолас и Александър Коларов. Ченгиз Юндер, Хавиер Пасторе и Стефан Ел Шаарауи ще бъдат използвани зад единствения нападател Един Джеко. Това означава, че някои от халфове Брайън Кристанте и Лоренцо Пелегрини от мача с Аталанта ще остане на пейката.

През миналия сезон Рома надделя с 2:0 в Милано след попадения на Алесандро Флоренци и Един Джеко. Статистиката показва, че „вълците“ са непобедени на „Сан Сиро“ от май 2015 г., когато Милан взе успеха след 2:1. От тогава столичани се радват на три последователни успеха, в които са вкарали девет гола и са допуснали едва два.

Двубоят между Милан и Рома е в петък, 31 август, от 21:30 часа, като него ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.