Първият "Боксинг Дей" в историята на италианската Серия А. Шефовете на местния футбол искат да пресъздадат приповдигнатия коледен дух и на стадионите на Апенините – така както е във Великобритания. (26.10 - денят, в който се отварят подаръците в Англия)

Дори и по празниците Ювентус продължава да води колоната след 16 победи и 1 равенство. Голямото дерби на кръга ще бъде в Милано - между местния Интер и непримиримия Наполи, което обезателно ще провокира загуба на точки у преследвачите. Нов шанс Юве да увеличи разликата между себе си и двата претендента.

Това ще бъде първо завръщане на Карло Анчелоти на „Сан Сиро“ след напускането му от Милан през 2009 г.

Наставникът на "росонерите" - Дженаро Гатузо вече е на „ешафода“ след поражение в последния кръг – от Фиорентина (0:1), което оставя Милан извън силно мечтаните Топ 4.

Ето какво ни предлага 18-ят кръг в Серия А:

Фрозиноне - Милан

Милан изживя тежки предколедни дни, след като отстъпи на Фиорентина (0:1) в една от битките за Европа през този сезон. Момчетата на Дженаро Гатузо вече са извън Топ 4, което допълнително увеличава натиска върху наставника в последните часове от 2018-та.

Надеждите на Милан за Шампионската лига минават през задължителен успех над предпоследния в шампионата – Фрозиноне. Домакините са с едва една победа и 9 точки от 17 кръга, оставайки плътно залепени до последния Киево (5 т.).

Милан - Торино 0:0, Серия А 2018/19, 15-и кръг

източник: Gulliver/Getty Images

За двубоя на „Стадио Бенито Стирпе“ аут за Фрозиноне са контузените Лука Паганини, Емил Халфредсон и Федерико Диониси. Голмайсторът от равенството с Удинезе (1:1) – Камило Чиано, ще действа зад изнесения сам нападател Даниел Чиофани. Като халф-бекове, в схема 3-5-1-1, ще са Зампано отдясно и Бегето – отляво.

Лазаретът в Милан продължава да е все така претъпкан – Иван Стринич, Матиа Калдара, Лукас Билиа, Джакомо Бонавентура, Фабио Борини, Андреа Бертолачи. След наказания се завръщат Франк Кесие и Тимуйе Бакайоко, които ще заемат позиции в средата на терена. Сусо и Чауханоглу са по крилата, а изнесени напред - Игуаин и Кутроне.

Срещата между Фрозиноне и Милан е в сряда (26 декември) от 13:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Срещата между Фиорентина – Парма е в сряда (26 декември) от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.

Срещата между Болоня и Лацио е в сряда (26 декември) от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Срещата между Торино и Емполи е в сряда (26 декември) от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Аталанта - Ювентус

Ако някой се е съмнявал в огромното превъзходство на Ювентус през този сезон, преди няколко дни и последните въпросителни паднаха – успех с 1:0 над коравия Рома у дома. Така Юве може да се похвали с победи над всеки един от грандовете на местния футбол през тази есен – Наполи (3:1), Милан (2:0), Лацио (2:0), Интер (1:0), Фиорентина (3:0), Рома (1:0). 

В първия италиански „Боксинг дей“ шампионът гостува в Бергамо на средняка Аталанта - отборът, който бе в минисерия от два успеха, но претърпя поражение в последния кръг – от Дженоа (1:3).

За тима на Джанпиеро Гасперини аут са контузеният Мартен де Роон и наказаните Хосе Луис Паломино – бивш играч на българския Лудогорец, както и Рафаел Толой. В защита се очаква да бъдат Масиело, Манчини и Джимсити. Във формация 3-4-2-1 Иличич и Гомес ще бъдат зад централния нападател Дуван Сапата.

Ювентус Интер

източник: Gulliver/GettyImages

Би трябвало Масимилиано Алегри да даде почивка на голямата си звезда Кристиано Роналдо. Едни измежду Дъглас Коста и Федерико Бернардески трябва да заеме дупката, оставена от португалеца. В атака ще са още Дибала и Манджукич. Бентанкур, Пянич и Матюди ще са в халфовата линия. Де Шилио, Бонучи, Бенетиа и преподписалият наскоро договора си с тима – Алекс Сандро, ще са в защита.

Аталанта губи 64 двубоя срещу Ювентус в Серия А (включително 23 от последните 27 двубоя в шампионата, плюс 4 равенства) – най-много спрямо останалите конкуренти в първенството.

Срещата между Аталанта и Ювентус е в сряда (26 декември) от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Интер – Наполи

Интер се "разглоби" в последния месец. Тимът отпадна от Шампионската лига и е с едва два успеха в последните шест кръга в Серия А. Момчетата на Лучано Спалети изстрадаха победа над намиращия се над чертата Удинезе (1:0) преди две седмици – единственият триумф на „нерадзурите“ в последните 4 кръга.

От тази баснословна загуба на точки се възползва по-постоянният Наполи. Тимът на Карло Анчелоти е в серия от 4 поредни успеха и 41 точки след 17 мача, което леко го откъсна от третия Интер (33 т.). Наполи, който също отпадна от Шампионската лига, продължава да таи надеждата в себе си, че достигането на Ювентус е възможно. За тази цел трябва да бъде постигнат успех в Милано.

Карло Анчелоти

източник: Gulliver/Getty Images

Голямата новина в лагера на Интер е изхвърлянето от състава на белгиеца Раджа Наинголан. Лошата му дисциплина и непрестанното му закъсняване за тренировки накараха треньорския щаб да остави далеч от мачовете на тима един от най-големите си биткаджии. 

Жоао Миранда бе с проблеми в последните дни, но Спалети няма други терзания преди началото на дербито. Весино и Брозович ще действат като опорни халфове, а Перишич, Марио и Политано ще играят зад голмайстора Мауро Икарди.

Единственият с травма при неаполитанците е румънецът Влад Кирикеш. Въпросителните за Анчелоти, както винаги, падат върху два поста – вратар и централен нападател. Под рамката се очаква да бъде Оспина, който непрекъснато се ротира с Алекс Мерет. В нападение – Инсиние и Мертенс ще са един зад друг. В средата на терена трябва да играят Кайехон, Алан, Хамшик и Руис.

Анчелоти се завръща на "Сан Сиро" за първи път след 2009-та. Стадион, на който спечели цели 8 големи трофея с Милан.

Лошата новина за Интер е, че тимът печели само веднъж в последните си 11 мача срещу Наполи – плюс 5 равенства и 5 загуби.

Ювентус Интер

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата между Интер и Наполи е в сряда (26 декември) от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате  пряко по Max Sport 3.

Срещата между Рома и Сасуоло е в сряда (26 декември) от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.