Основният претендент на Интер за Скудетото Милан претърпя шокиращо поражение с 1:2 от Специя на собствения си стадион "Сан Сиро" в мач от 22-ия кръг на Серия "А". Играчите на Стефано Пиоли създадоха огромен брой положения за гол и обсипаха с удари вратата на гостите, но вратарят Иван Проведел бе просто непробиваем в почти всички ситуации. 

За гостите в игра така и не се появи българският защитник Петко Христов. Той остана през цялото време на скамейката на резервите. Неотдавна той бе заразен с коронавирус, но в момента е здрав и готов за игра.

Рафаел Леао пробва техничен удар към пазената от Иван Проведел врата още във втората минута и не бе твърде далеч от целта, но топката все пак излезе в аут. В 10-ата минута пък Алексис Салемакерс направи пробив и опита изстрел към вратата на Специя, но бе блокиран от бранител.

В 16-ата минута Леао бе много близо до гол за 1:0. Той получи топката от Златан Ибрахимович при контраатака на Милан, напредна отляво на вратата на Специя, показа техника и стреля много добре, но стражът Проведел реагира блестящо и изби с крак в корнер.

В 27-ата минута и пред Ибра се откри шанс за гол, но Проведел пак с крак направи важно спасяване след изстрела на 40-годишния шведски нападател. В 40-ата минута играчите на Тиаго Мота сътвориха хубава атака, а секунди след това Проведел направи ново отлично спасяване, този път след шут на Салемакерс.

Заключителните минути на първото полувреме бяха доста интересни. Първо нескопосана игра на Проведел доведе до отсъждането на дузпа в полза на Милан след преглед на ситуацията с ВАР от рефера. Арбитърът прецени, че Проведел е извършил нарушение срещу Леао, но Тео Ернандес пропусна дузпата, стреляйки в аут.

Това се случи в 45-ата минута, а секунди по-късно Милан все пак вкара гол. Негов автор бе най-добрият на терена до момента Рафаел Леао. След дълго подаване и лошо отиграване на защитник в бял екип, португалският нападател се озова очив очи с Проведел, демонстрира бързината си и с техничен удар прехвърли стража - 1:0. 

В 59-ата минута пред Специя се откри съвсем нелоша възможност за 1:1, но футболист на гостите от относително малък ъгъл стреля право в Менян. Гостите се активизираха и резултатът действително бе изравнен в 64-ата минута. Влезлият в игра за Специя минути по-рано Кевин Агудело опъна мрежата зад Менян с удар от съвсем близко разстояние. Колумбиецът бе изпуснат от отбраната на домакините и се възползва по най-добрия начин от паса отляво на Даниеле Верде. 

В последната минута Ибрахимович можеше да донесе победата на Милан, но от близко разстояние стреля право в ръцете на Проведел, който, като изключим ситуацията с дузпата и гола на Леао, просто бе "заключил" вратата си днес.

Това обаче не беше последната дума на стража. След изпълнението на корнер играч на Милан бе на косъм от отбелязването на победен гол с глава, но Проведел успя да играе с топката, тя се отби от напречната греда и не попадна във вратата. Последва контратака на гостите, при която в 96-ата минута резервата Виктор Коваленко подаде на намерилия пространство в наказателното поле Емануел Джеси и той с прецизен удар по земя преодоля съпротивата на Менян, като донесе скъпоценната победа за Специя.