Драматичен завършек с късен победен гол и два отменени други – дербито на Милано предложи всичко на футболните фенове, а триумфът остана за Интер. „Нерадзурите” надиграха градския съперник с 1:0 благодарение попадението на Мауро Икарди в даденото от съдията продължение и защити третото си място във временното класиране.

Аржентинският голаджия беше точен във втората минута от добавеното време, след като се възползва от невероятна грешка както от страна на вратаря Джанлуиджи Донарума, така и на централния бранител Матео Мусакио.

Залогът в срещата беше много висок за „росонерите”, тъй като евентуална победа щеше да ги приближи на точка зад градския съперник, и то с мач по-малко. Интер пък успя да вдигне важни фигури като Шиме Върсалко и Матиас Весино, които имаха болежки, но все пак стартираха, а Матео Политано беше предпочетен пред Антонио Кандрева. В лагера на Милан Давиде Калабрия бе предпочетен като десен краен защитник пред опитния Иняцио Абате, а Матео Мусакио зае мястото на не напълно възстановения Матия Калдара.

Началото на мача беше особено обещаващо, защото още в 10-ата минута Мауро Икарди прониза вратата на големия враг. Попадението обаче беше правилно отменено, тъй като Матиас Весино първи игра с центрирането на Марсело Брозович, а това остави голмайстора на Интер в засада.

Десет минути по-късно зрителите на "Джузепе Меаца" станаха свидетели на особено тежко единоборство между Лукас Билия и Раджа Наинголан. Последствията бяха по-тежки за белгийския ас на "нерадзурите", който бе заменен след половин час игра. Преди това да се случи Иван Перишич беше много близо откриването на резултата, като Донарума трябваше да спасява опасния му изстрел с глава.

Интер продължаваше да изглежда като по-опасния тим и в 34-ата минута улучи рамката на вратата. След един рикоширал корнер Стефан де Фрай нанесе воле, което намери напречната греда зад Донарума. "Росонерите" бяха силно лимитирани откъм идеи, като показателно бе, че през първите 45 минути имаха точно 4 докосвания до топката в наказателното поле на противника - антирекорд за сезона (предишният беше 8 досега в мача срещу Сасуоло).

В 41-ата минута Алесио Романьоли се притече на помощ за Милан, като решително подложи тялото си, за да спре изстрела на Икарди, който получи топкато от Брозович. Секунди по-късно Милан помисли, че е открил резултата, но голът на Мусакио не беше признат заради засада. И тук Романьоли се прояви, като отклони центрирането към далечната греда, където аржентинският му съотборник се хвърли на шпагат и засече. Докосването от неговия партньор в отбраната обаче беше ключово и нулевото реми резонно се запази.

След паузата Милан отново се оказа притиснат до стената. В самото начало на втората част Весино изтърва златен шанс да обстрелва вратата от 10-11 метра, шутирайки над вратата. В 54-ата Политано опита воле от вътрешността на наказателното поле с по-слабия си десен крак. Тук Донарума не би имал шанс, ако топката се бе оказала в очертанията на вратата.

Младият страж имаше критичен момент минутки по-късно, когато разчете зле един пас назад на Билия и рискуваше да направи съотборника си автор на автогол.

Двадесет минути преди края умората започна да си личи твърде явно и в двата отбора, като Иван Перишич беше принудително заменен.

Въпреки физическите страдания Интер продължи да преследва победата с една идея по-ясна визия, а всичко се реши във втората минута след редовните 90. Тогава топката стигна до Весино отдясно по фланга, а уругваецът наглед беше затворен от Рикардо Родригес. Въпреки това бившият ас на Фиорентина успя да отправи сносно центриране, спрямо което Донарума не се ориентира никак добре. Джиджо първо тръгна към близката греда, за да улавя, но бързо осъзна грешката си и опита да възстанови позиция. За капак в същия миг Мусакио се подхлъзна и това остави Икарди пред възможността да реализира на почти празна врата - 1:0 и три точки за Интер.

В кладирането "нерадзурите" събраха 19 точки и изпревариха с 1 останалия на четвърта позиция Лацио. Две точки делят отбора на Лучано Спалети от Втория наполи и цели 6 от лидера Ювентус. Милан е в доста незавидна ситуация след 2-о поражение в 8-те си мача (3 победи, 3 равни) - 12 точки и 12-о място. И двата гранда обаче ще имат нелеки задачи в следващия кръг: Милан приема силно играещия Сампдория, докато Интер ще срещне Лацио.