Отборът на Фиорентина постигна втора поредна победа в Серия А и сгъсти допълнително облаците над Марко Джампаоло и Милан. В предпоследен мач от 6-ия кръг на калчото „виолетовите” изнесоха същинско показно, печелейки с 3:1 визитата си на „Сан Сиро”, а главните архитекти на успеха отново бяха Федерико Киеза и Франк Рибери.

Мачът спокойно може да се определи като сладко отмъщение и за треньора Винченцо Монтела (уволнен от Милан през 2017 година), и за собственика на Фиорентина Роко Комисо, който не толкова отдавна изпрати оферта да придобие миланския гранд, но беше отхвърлен. Срещата определено показа, че взаимодействието помежду им постепенно започва да дава нужните резултати след трудното начало.

Нищо подобно не може да се каже за наставника на Милан Марко Джампаоло, който вече изглежда опасно близо до уволнение. Тимът му се срина до 16-ата позиция с едва 6 точки, а още на почивката – при резултат 0:1 – играчите и треньорът бяха освиркани от трибуните. Далеч преди края на срещата трибуните на „Сан Сиро” се изпразниха с тревожно темпо, а тишината беше нарушавана единствено от ликуващите фенове на гостите.

Милан - Фиорентина

източник: Gulliver/Getty Images

Още в първите минути гостите показаха, че съвсем не са дошли с намерение да се бранят. Милан изглеждаше неспособен да наложи доминация в центъра на терена, а комуникацията между футболистите на „росонерите” изобщо не беше на ниво. Бързо с напредването на мача флорентинци започнаха да диктуват темпото, а дали заради техните зелени екипи, перфектно сливащи се с тревата на „Сан Сиро”, Милан сякаш нямаше идея откъде ще дойде опасността.

Федерико Киеза рано-рано тества рефлексите на Джанлуиджи Донарума, който в 11-ата минута трябваше да отбива тежкия изстрел на нападателя. Само 2 минути по-късно един от много мигове на гениалност от Франк Рибери доведе до дузпата, от която резултатът беше открит. Френският ветеран като на шега проби през центъра и при дъгата литна двама противници, за да изскочи сам срещу вратаря. Донарума се справи с ниския диагонален изстрел, а Киеза реагира най-бързо и овладя топката. Исмаел Бенасер закъсня и препъна младока, което не даде други варианти на съдията Пиеро Джакомели. От бялата точка щатният изпълнител този сезон Ерик Пулгар заблуди вратаря, шутирайки ниско в левия ъгъл – 0:1.

Милан изглеждаше крайно неориентиран и ако не беше далечният удар на Сусо, предизвикал веща намеса от вратаря Драговски, едва ли домакините щяха да се отчетат с нещо друго до почивката. В 28-ата пък попадение на Фиорентина беше отменено заради засада, в каквато изпадна Киеза след паса на Рибери. Младокът намери с ниско центриране Гаетано Кастровили, който с безупречен удар от 10 метра реализира, но съдиите правилно не зачетоха попадението.

След почивката крушението на Милан се оказа предначертано от безумен шпагат на Матео Мусакио. В 54-ата минута аржентинецът атакува със зверски шпагат Рибери около централния кръг и първоначално получи само жълт картон. Реферът обаче получи сигнал и прибегна до ВАР. Така той видя как бутоните на Мусакио връхлитат пищяла на Рибери, поради което промени решението си и изгони бранителя.

Милан - Фиорентина

източник: Gulliver/Getty Images

Оттук нататък гостите изцяло иззеха инициативата. В 66-ата минута долетя и вторият гол. Хакан Чалханоглу загуби топката от Миленкович около централния кръг, а бранителят напредна и с пас надясно намери Киеза на скорост. Младата звезда опита ниско центриране, което принуди Джиджо да излиза и боксира с ръка. Нито един от защитниците не подсигури вратаря, а така Кастровили съумя да направи добавка и да отбележи дебютен гол в Серия А – 0:2.

Четири минути по-късно Фиорентина получи втора дузпа, като Бенасер пак беше виновен за нарушението, този път срещу Кастровили. Киеза успя да убеди Пулгар да му отстъпи правото да изпълни, което се оказа грешка. Италианският национал шутира с много сила, но и без знае какво насочване на топката, затова Донарума плонжира вдясно и отби.

Милан - Фиорентина

източник: Gulliver/Getty Images

Все пак тосканци стигнаха до трето попадение в 78-ата минута. Контраатаката беше проведена брилянтно – Киеза пое топката и с огромна скорост превзе пространството до наказателното поле, като даде достатъчно време на Рибери да се измъкне зад гърба на бранителите. Последва идеален пас в коридор, който французинът овладя в наказателното поле. Бившият ас на Байерн с марково замахване прати двама защитници на „росонерите” в грешната посока и сетне реализира с шут в близкия долен ъгъл – 0:3.

Разбира се, имаше време и пропускливата защита на Фиорентина – допуснала 9 гола в предишните 5 кръга – да лъсне. Това се случи само 2 минути след попадението за Рибери, а заслугата беше изцяло на резервата за Милан Рафаел Леао. Португалецът беше изключителен в свой рейд между четирима играчи в зелени екипи. Във финалния му етап той свали Никола Миленкович по гръб в наказателното поле и технично чукна топката покрай вратаря – 1:3.

Минути преди края Франк Рибери беше заменен по нареждане на Монтела, а феновете на "Сан Сиро" - поне тези, които все още бяха по трибуните - възнаградиха 36-годишния ветеран с аплодисменти. Не така стояха нещата спрямо техните любимци, които отново трябваше да изтърпят мощни освирквания и дюдюкания веднага щом Джакомели обяви края на мача.

С 2 победи и 4 загуби Милан се намира на една точка над зоната на изпадащите. Фиорентина пък се изкачи до 9-ата позиция с 8 пункта и вече с положителна голова разлика - 11:10. След трите поредни загуби "росонерите" насочват мислите си към гостуване срещу Дженоа, докато Фиорентина приема Удинезе в 7-ия кръг.