Отборът на Аталанта за първи път в своята завърши на трето място в Серия А, а с това си спечели и правото на дебютно участие в Шампионската лига! Момчетата на Джан Пиеро Гасперини намериха моралните и физически сили да завършат в стил кампанията си в калчото през сезон 2018/2019 въпреки загубения финал за Купата на Италия. „Бергамаските” у дома надиграха Сасуоло с 3:1, което в комбинация с драматичната победа на Интер над Емполи (2:1) остави Милан извън топ 4. „Росонерите” спечелиха гостуването си на СПАЛ с 3:2, ала това не бе достатъчно, тъй като им трябваше грешна стъпка на поне един от преките съперници.

Големите комплименти останаха за работата на Гасперини, който постигна нещо невероятно в третата си година начело на Аталанта. През 2016-а специалистът пое тимът от Бергамо, докато последният се намираше на дъното и замесен в битката за оцеляване.  Сега 61-годишният специалист записа името си в клубната история, а тифозите на Аталанта нямат търпение за първия досег на своите любимци с Шампионската лига. До този момент в своята история клубът е имал участия единствено в Лига Европа/Купата на УЕФА, както и в несъществуващия вече турнир за Купата на носителите на национални купи.


Още по темата:

Свръхестествен капитан прати Интер в Шампионската лига

Бивш "вълк" без малко да съсипе сбогуването с Де Роси

Алегри си тръгна от Ювентус с поражение

Торино завърши сезона със стил, нов крах за Лацио


На „Атлети Адзури д’Италия” публиката създаде истинска феерия, ала неделната вечер не започна по мечтания начин. След един ранен пропуск на Ремо Фройлер, шутирал покрай целта в 3-ата минута, Сасуоло беше тимът, който откри резултата. В 19-ата „неровердите” организираха бърза атака по десния фланг, откъдето с центриране по земя топката стигна до Алфред Дънкан в наказателното поле. Халфът показа щипка фантазия и без да я спира, с пета продължи към връхлитащия зад него Доменико Берарди. Нападателят беше безупречен в шута си по диагонала – 1:0.

В 35-ата минута Аталанта, който не показа признаци на скованост или притеснение, изравни, било и то с мъничко късмет. „Бергамаските” получиха ъглов удар отляво по атаката, а центрирането беше отклонено от Масиело на близката греда. Вратарят Джанлука Пеголо не се намеси убедително и това позволи на Дуван Сапата на самата голлиния да добута кълбото отвъд – 1:1.

Екшънът продължи с пълна сила, защото в 40-ата минута Берарди с хубав шут предизвика отчаян шпагат от Масиело, който предотврати сигурен гол. Малко след това, в 43-ата, изстрел на Алехандро Гомес обърса боята от външната страна на десния стълб.

В продължението на първата част се стигна до огромно спречкване между играчите на двата отбора, като дори и резервите се намесиха. Всичко завърши с директен червен картон за кибритлията Берарди, който трябваше да бъде изведен извън терена от четирима свои съотборници.

Аталанта се възползва в пълна степен от численото си предимство през втората част. В 53-ата домакините осъществиха пълния обрат благодарение находчивостта на Папу Гомес. Дребничкият аржентинец тръгна към вратата още преди Тимъти Кастан да нанесе изстрела си към долния ляв ъгъл. Пеголо отби топката, а Гомес стигна първи до нея и после елегантно копна над върналия се на голлинията защитник – 2:1.

Гомес беше архитектът и на третия гол в 65-ата минута след чудесен дрибъл и центриране отляво, което намери Марио Пашалич при далечната греда. Интересното беше, че на съдиите им отне цели 5 минути да прегледат ситуацията подробно чрез ВАР, проучвайки няколко възможни положения за засада. Все пак попадението беше зачетено – 3:1.

В 83-ата минута Сасуоло остана с 9 души на терена, след като опитният Франческо Манянели беше изгонен за втори жълт картон.

Така Аталанта събра 69 точки на сметката си и макар Интер да има същия актив, по-добрите показатели на „бергамаските” в преките мачове ги оставиха на безпрецедентното за тях трето място.  Борещият се с тях и „нерадзурите” тим на Милан завърши на 4-а позиция с 68 точки въпреки своята измъчена победа навън над СПАЛ.

БГНЕС
22 снимки

 „Росонерите” сами се вкараха в неприятности на „Паоло Маца”, където с лека загубиха аванс от две чисти попадения. Той дойде след много силни изяви от Франк Кесие. Първо халфът с много труден пас по земя от фланга асистира на Хакан Чалханоглу в 19-ата минута. Турчинът стреля без подготовка от точката на дузпата за 1:0.

Четири минути по-късно Чалханоглу напредна с топката  през центъра и опита остър извеждащ пас по земя. Получи се рикошет в играч на СПАЛ и траекторията на топката се промени тотално, за да стигне до Кесие в пеналта. От 6-7 метра за котдивоареца не беше никак трудно да реализира с изстрел в горния десен ъгъл – 2:0. Трябва да се отбележи, че между тези две попадения „росонерите” трябваше да правят принудителна смяна, след като титулярният страж Джанлуиджи Донарума получи контузия.

Много бързо Милан напомни откъде произтекоха всичките му проблеми през отминалата вече кампания. Пет минути след второто си тимът на Дженаро Гатузо по крайно наивен начин позволи на съперника да намали след центриране от пряк свободен удар. Алесандро Мурджа центрира стандартно към първата греда, където имаше повече от един свободни футболисти на домакините. Франческо Викари беше човекът, който нанесе хирургически изстрел с глава, който влетя точно под лявата сглобка – 2:1.

Отново центриране матира защитата на Милан в 53-ата минута. Тиаго Чонек изпрати топката фалцово към наказателното поле, където крилото Мохамед Фарес някак съумя да отправи изстрел с глава измежду бранителите – 2:2.

Победата за „росонерите” стана факт след попадение от дузпа на Кесие. В 66-ата минута Кжищоф Пионтек беше съборен съвсем очевидно в наказателното поле и реферът нямаше какво друго да отсъди. От бялата точка Кесие стреля не много силно в центъра и се случи точно това, на което той разчиташе – вратарят избра един от ъглите.

В последната 90-а минута и късметът покри гостите, след като изстрел с глава на ветерана Серджо Флокари разтресе напречната греда зад Пепе Рейна.