На хоризонта е 222-то Дерби на Милано, известно като Дербито на Мадоната ("Derby della Madonnina"). Прозвището идва от покровителката на град Милано - Девата, която е във вид на малка статуя, намираща се на върха на катедралата "Дуомо" в центъра на града.

Интер - Милан е една от вечните класики на европейския футбол. В последните години двата клуба търпят един от най-кризисните периоди в историята си, сдали напълно трона на торинския гранд Ювентус, но все пак аурата на този мач така и не избледня във времето, а напротив. Превърна се в двубой за честта на града. В отдушник за трудните времена за двата тима.

Структурните промени и в двата клуба, след оттеглянето на мастодонтите в бранша Масимо Морати (Интер) и Силвио Берлускони (Милан), доведоха до труден преход период, но и до напълно нови епохи. В последните сезон Интер и Милан сякаш показаха, че имат сили да излязат на повърхността, класирайки се за европейските клубни турнири - Интер в Шампионска лига след шест сезона отсъствие, а Милан в Лига Европа за поредна година.

Днес предстои първото голямо дерби на столицата на Ломбардия. На втория най-титулуван град в Европа общо 10 трофея в Шампионска лига(7 за Милан и 3 за Интер), отстъпвайки само на Мадрид (13 за Реал Мадрид).

Генезисът на това съперничество е заложен още в самото създаване на един от клубовете. Първи на "бял свят" се появява Милан, който е основан на 16 декември 1899 г. от група запалени по футбола британци и италианци, начело с Херберт Килпин и английския бизнесмен Алфред Едуард. Паметно в историята е останало изказването на Килпин: „Ще бъдем отбор от дяволи. Нашите цветове ще бъдат червеното – като огъня и черното – като страха, който ще предизвикваме в противниците ни“.

Новината за това събитие е публикувана във вестник „Ла Гадзета дело Спорт“. Първият президент на клуба е Алфред Едуард.

С надигащия се национализъм в страната в началото на века, клубът обаче решава да приеме вътрешната философия да налага само и единствено италиански футболисти. Това не се харесва на част от момчетата и те решават да се възпротивят, създавайки напълно нов отбор - Интер, или "Интернационале", който да дава възможност на момчета от всякакъв етнос да играят футбол.

Интер е създаден през 9 март 1908 г. в миланския ресторант „Часовника“ от 43 дисидента, водени от Джорджо Муджани. Наименованието идва от желанието и основната идея на учредителите – хората да не се разграничават по националност. От там Интер става притегателен център за хиляди чуждестранни играчи от всички краища на света. Първи президент на клуба е Джовани Парамитиоти, а първият капитан е швейцарецът Ернст Марктъл. 

В уводните години на своето създаване Милан играе домакинските си мачове на различни терени. От 1926 г. клубът се подвизава на стадион "Сан Сиро". Първоначално (1926 - 1980 г.) съоръжението придобива името си от квартала, в който се издига, както и от една несъществуваща вече малка църква, посветена на споменатия светец.

Съоръжението е създадено и финансирано от президента на Милан, преди през 1935 г. да бъде закупено от общината на Милано. Малко след Втората световна война - през сезон 1947/1948 г., стадионът става сцена и на домакинските срещи на Интер. На 19 септември 1926 г., в чест на официалното му откриване, се състои мачът между двата отбора, завършил 6:3 в полза на тогавашните гости.

И така до днес, когато двата тима продължават да спорят за града, славата и честта си. Интер и Милан имат по 18 титли в Серия А (Ювентус е с 34), като последната за Милан дойде през 2011 г., за Милан през 2010 г.

Двата отбора са играли общо 221 официални мача по между си - 78 победи за "нерадзурите", 112 за "росонерите", при 36 равенства. Головите показатели са в полза на Милан, като най-резултатният играч в това дерби е бившият "росонер" украинецът Андрий Швеченко, който има 14 попадения. Най-голямата победа в двубоя също е на страната на "червено-черните" - 6:0 през 2001 г.

Безспорно, Интер срещу Милан е класика от "високия" Север на италианския футбол, а всички в Ломбардия се надяват да бъде и част от „Високия Рененсанс“ на двата клуба по пътя към завръщането им сред големите както на местна почва, така и на голямата европейска сцена.