След емоциите през седмицата с Шампионска Лига и Лига Европа, отново е време за италиански футбол. Предстои да се изиграе седмият кръг от калчото, след което ни очаква пауза за националните отбори.

Уикендът с марка Серия А, за съжаление започна много тъжно, тъй като собственикът на Сасуоло почина. Това наложи внезапното и съвсем правилно решение, мачът Бреша Сасуоло изобщо да не се играе, и да бъде пренасрочен за друга дата.

В първия мач от съботната програма в 16:00 часа българско време, Спал посреща Парма на Стадио Паоло Мазза. Треньорът на домакините, Леонардо Симпличи ще запише своя мач номер 200 начело на тима от Ферара. Безспорно постижение, което заслужава уважение. Макар и домакините да не са в добра форма напоследък, те разчитат точно пред собствените си фенове да трупат точки. В последния си мач Спал загуби от Ювентус при гостуването си в Торино, но това беше очаквано от специалистите.

Парма пристига във Ферара в отлично настроение. Гостите навлязоха в добра серия и записаха 2 поредни победи. Пармалатите победиха Сасуоло и Торино у дома, и това със сигурност ще им вдъхне допълнителна увереност. Във Ферара ни очаква непридвидима среща, която е трудно да се прогнозира.

В следващия мач от програмата в 19:00, Верона приема Сампдория. Гостите от Геноа изпитват големи трудности. Отборът започна кошмарно новата кампания, а спекулациите за бъдещето на Еусебио Ди Франческо не спират. През седмицата в много италиански медии се заговори дори за уволнение на бившия треньор на Рома, ако загуби от Верона. Домакините от едноименния град, водени от Иван Юрич измъкнаха точка при гостуването си на Каляри миналия кръг. Верона има всички шансове да спечели срещу закъсалата Сампдория, и още повече да затвърди позиции. Гостите загубят ли и тази среща може би няма да има спасение за Ди Франческо.

Стигаме и до най-интересния мач от съботната програма. От 21:45 часа Дженоа посреща Милан. И другият отбор от Геноа не преживява добри дни. Подобно на Сампдория и Дженоа закъса. Геноевци бяха разгромени от Лацио в последния кръг, като загубиха тежко с 4-0. Сега домакинските фенове обаче със сигурност ще създадат тежка обстановка за Милан, които също влизат в мача в ужасно настроение. Марко Джанпаоло е на ръба на уволнението. Спекулациите не спряха през цялата седмица и кой ли не се завъртя като вероятен нов треньор на "росонерите". От Лучано Спалети през Дженаро Гатузо, та дори и Арсен Венгер. Два отбора жадни за 3 точки. Два тима, които отчаяно имат нужда от победата. Дженоа и Милан ще предложат интригуващ мач, това е сигурно. Никой не може да отстъпва повече.

В неделния ден, както винаги програмата започва в 13:30 часа, когато на "Артемио Франки", Фиорентина приема Удинезе. Виола лети високо след победата си над Милан, а похвалите към Франк Рибери не спират. Домакините са с повишено самочувствие и ще търсят нови 3 точки. Всичко друго освен победа за Фиорентина ще бъде изненада. Удинезе от своя страна, в изминалия кръг взе много ценни 3 точки при домакинството на Болоня. Така че гостите също не идват обречени във Флоренция и ще търсят своето.

В неделния следобед от 16.00 часа Рома приема силно представящия се Каляри. Проблемите с контузии продължават да мъчат Паоло Фонсека. След Мхитарян и Пелегрини вчера и Давиде Дзапакоста получи ужасна контузия, която ще го извади най-малко  за половин година от терените. Не се прие много добре равенството с Волвсбергер през седмицата в Лига Европа, но тази точка може да се окаже стратегически важна за излизането от групите. Вълците имат други проблеми в момента. Многото контузии със сигурност пречат и Фонсека трябва да се опита да изгради възможно най-боеспособния състав за битката с Каляри. А сардинци в никакъв случай не идват  като обречени в Рим. Каляри вече удари по един претендент за титлата, като победи Наполи в собствения му дом. В Каляри има класа, има футболисти, които ако бъдат подценени и за момент, става много неприятно за противника.

В същия начален час, 16:00, Аталанта излиза срещу Лече. Това изглежда като може би най-сигурния двубой в този кръг.  Още повече, че за този двубой Аталанта се завръща на собствения си стадион. Съоръжението беше в реконструкция, но сега вече е готово да посрещне мачове от Италия и Европа. Да, на домакините със сигурност им се искаше да не губят от Шахтьор през седмицата в Шампионска Лига, но тимът от Бергамо вече е с 2 поражения в групата и трудно ще излезе от нея. Бергамаските обаче се представят страхотно в Серия А и очакванията са за нова победа и все така отборът да стои близо  до челото на класирането.

Последният двубой предвиден за 16:00 часа е този между Болоня и Лацио. "Римските орли" водени от Симоне Индзаги нямат друг изход освен да печелят мач след мач и да стоят близо до челниците. През седмицата Лацио победи Рен в Лига Европа и увеличи шансовете си за класиране. Вчера пък стана ясно, че Луис Алберто е получил повиквателна за Испания за предстоящите евроквалификации. Добрите новини за Лацио преобладават, но в Болоня се играе трудно. Домакините тръгнаха добре, но впоследствие първо загубиха от Рома,след което последва равенство с Дженоа, и ново поражение от Удинезе. Важен мач и за двата отбора, които гонят различни цели. Но ако Лацио се цели в Шампионска Лига, то орлите са задължени да вземат това тежко гостуване.

И сега преминаваме може би към двата най-интересни мача от седмия кръг. Първо, от 19:00 часа Торино приема Наполи. Без съмнение много труден мач за неаполитанците, които без това си имат достатъчно проблеми. Съвсем явно се заговори за конфликт между звездата на Наполи Лоренцо Инсиние и  треньора, Карло Анчелоти. Анчелоти дори заяви, че е готов да си тръгне, ако проблемите в отбора продължат. Въпреки това обаче на всички е ясно, че Наполи няма да се откаже толкова лесно от титлата. Стадио Олимпико Диторино обаче е много трудно място за гостуване. Феновете на "биковете" ще направят така че за Наполи да бъде истински ад. Интересен ще е сблъсъкът и на треньорската скамейка. Бившият наставник на Наполи Валтер Мадзари се изправя срещу Карло Анчелоти. Очакванията за този мач са за голяма битка. Ако Наполи спечели обаче феновете им могат да бъдат щастливи, че са спечелили на едно от най-трудните места за гостуване в Италия.

И за десерт стигаме до голямото дерби. Мач, който цял свят ще гледа, както заяви и Кристиан Виери. Мач очакван от цяла Италия или просто Интер срещу Ювентус. В неделната вечер от 21:45 часа на Джузепе Меаца ще бъде много горещо. Интер със 6 поредни победи от 6 мача и шампионът от последните 8 години. Едва ли някой може да каже как ще завърши мачът. Нека просто да се насладим на зрелището.

 

Автор: Делян Калинков