Приключи и последната международна пауза за годината. Общо 20 отбора вече се класираха за Евро 2020, а последните 4 свободни места ще бъдат запълнени през месец март следващата година. Сега е време да насочим вниманието си към 13-ия кръг в калчото и всичко, което ни очаква. Кръгът се очертава да бъде изключително интересен. Много тежки гостувания предстоят на Ювентус и Интер, а Милан - Наполи е мач очакван с нетърпение, въпреки проблемите в двата клуба. За Лацио и Рома на пръв поглед предстоят не толкова трудни предизвикателства, а в дъното на таблицата също е много вълнуващо.

Всичко започва в съботния следобед, когато от 16:00 часа Аталанта приема Ювентус. Безспорно един изключително вълнуващ двубой очакван с голям интерес. Домакинските тифози още помнят как отборът им победи Юве с 3-0 за купата на Италия миналият сезон и изхвърли “старата госпожа” от надпреварата. Сега торинци ги чакат нови трудни 90 минути в Бергамо. Амбициите и на двата отбора са много високи. Гасперини има силното желание отново да класира Аталанта за Шампионската Лига, а Ювентус продължава гонитбата с Интер. Безспорно първият мач от съботната програма ще предложи едно истинско зрелище.

Емоциите продължават от 19:00 часа, когато един срещу друг се изправят Милан и Наполи. Както се вижда от програмата съботният ден ще бъде наситен с качествен италиански футбол. Милан и Наполи в момента изпитват сериозни затруднения, но това е дерби, в което всичко е възможно. И Карло Анчелоти, и Стефано Пиоли не се радват на добри дни. При Анчелоти положението е по-сериозно, защото Наполи е разтърсван от скандали и проблеми. Заговори се упорито, че една голяма част от настоящия състав ще напусне още през януари, а мястото на старши-треньора ще зависи от мачовете с Милан и Ливърпул в Шампионска Лига. При Милан няма кой знае какви промени. Там продължават да се надяват на по-добри времена и връщане на старата слава, но към момента “росонерите” са много далеч от европейските турнири. Милан и Наполи е мач, който със сигурност ще предложи емоции и много вълнуващи мигове.

И последния мач от съботната програма е изключително интригуващ. От 21:45 часа Торино приема Интер. Домакините започнаха да надигат глава и показаха, че са отбор с потенциал. Гръмката победа при гостуването на Бреша се отрази добре на всички и “биковете” посрещат “нерадзурите” в приповдигнато настроение. Мениджърът - Валтер Мадзари имаше своите много трудни моменти от началото на сезона, но ръководството му гласува доверие и специалистът започна да се отплаща с резултати. При Антонио Конте и Интер алтернативата пак е само една, победата и преследване на скудетото. За Интер е добре, че Ювентус ще е изиграл мача си по-рано през деня и при положително развитие на нещата интеристите могат да излязат на първата позиция още утре вечер. В Торино обаче се играе трудно. Изпита го Ювентус макар и да спечели, изпита го и Милан, който загуби, а Наполи стигна само до точка. И трите мача от съботната програма ще заслужават вниманието на всеки, който обича италианския футбол.

След всички емоции в събота е логично и нормално неделният ден да бъде по-спокоен. И 24-и ноември ще предложи някои интересни мачове, но като цяло нещата тогава се очаква да бъдат по-спокойни. От 13:30 часа Болоня се изправя срещу Парма. Два способни тима, които играят добър футбол и ще търсят своето. При Парма самочувствието е повишено, защото точно преди паузата за националните отбори футболистите на Роберто Даверса победиха Рома. Болоня натрупа загуби в последно време, но сега може би е добър момент за излизане от неприятната ситуация.

По традиция има 3 предвидени срещи за 16:00 часа. Верона посреща Фиорентина и ще опита да продължи с добрите игри. Домакините изобщо не бяха далеч да вземат нещо от Меаца и за новак в Серия А до момента се представят много добре. Дори тук може би по-логично изглежда Верона да спечели, но пък “виолетовите” са длъжни да реагират след разгромната загуба от Каляри. Това е един от най-интересните двубои в неделния следобед и ще бъде вълнуващо да се види дали Фиорентина ще продължи да губи или пък Винченцо Монтела ще намери верния път.

В друг двубой от този кръг Сасуоло приема Лацио. При Лацио в момента всичко върви много добре. Всички са доволни и щастливи, че отборът печели, а всички са обединени от една цел: Шампионската Лига. Чиро Имобиле е голмайстор на Серия А, Симоне Индзаги продължава да говори за Шампионска Лига след всеки мач. Сезонът обаче е много дълъг и развръзката е далеч. Сасуоло е добър домакин и аз лично очаквам труден мач за “римските орли”.

В последния двубой предвиден за 16:00 часа Рома приема на Олимпико Бреша. Всичко друго освен победа за Рома ще бъде изненада. Може би за никого не е чудно вече, че Марио Балотели пак се забърка в проблеми. Вчера нападателят напусна тренировката на Бреша след скандал с мениджъра Фабио Гросо. Макар и южняците да тръгнаха добре в първите няколко кръга от кампанията, сега за тях вече стана много трудно. Рома от своя страна ще търси завръщане в топ 4 и успех, който да вдигне настроението преди важното гостуване в Истанбул за Лига Европа. Домакините не би трябвало да имат затруднения тук и да вземат ценни 3 точки.

От 19:00 часа Сампдория приема Удинезе. Безспорно важна среща и за двата тима. Футболистите на Клаудио Раниери започнаха да намират верния път и вече два мача са без загуба. Тифозите отново започнаха да вярват, че спасението е възможна цел. От друга страна, Удинезе продължава с временния мениджър Лука Готи и по всичко изглежда, че той ще остане за постоянно начело на “зебрите”. Това е мач, в който всичко може да се очаква. Трите точки тук са безценни.

В неделната вечер от 21:45 часа Лече приема Каляри. Отборът от остров Сардиния е истинският хит на сезона. Каляри е на четвърто място и играе наистина впечатляващо. Роландо Маран е изградил много качествен тим и е много интересно да се види дали ще стигнат силите на отбора да завърши в топ 4. Феновете на Каляри навярно си казват, през миналата година Аталанта го направи, сега защо да не го направим ние? Лече и Фабио Ливерани са костелив орех, трудно преодолим отбор, така че за Каляри няма да бъде никак лесно.

Кръгът завършва в понеделник вечер, когато от 21:45 часа Спал приема Дженоа. Това е пряка битка за оцеляване. Тук важи същото, което казахме и за Сампдория, и Удинезе. Трите точки ще бъдат безценни, който и от двата отбора да ги спечели.

 

Автор: Делян Калинков