В събота футболния свят бе разтърсен от кошмарната сцена със звездата на датския национален отбор Кристиан Ериксен. Както е известно, плеймейкърът на „червеният динамит“ колабира по време на срещата между Дания и Финландия (0:1) от UEFA EURO 2020. Той беше откаран по спешност в болница, след като получи медицинска помощ на терена. 29-годишният Ериксен обаче се върна в съзнание и можеше да комуникира в болницата, а мачът бе доигран приблизително два часа след като бе спрян.

Но един човек е бил този, който първи се е притекъл на помощ на Ериксен. Той е извикал първи лекарите, за да се притекат на помощ на халфа. Това е футболистът на Милан и капитан на Дания Симон Кяер, който показа, какво всъщност означава да носиш лентата на ръката си и да предвождаш истинска група мъже.

Gulliver/Getty Images
27 снимки

В момента, в който Ериксен припадна, Кяер изтича от позицията на централния защитник, за да може да види състоянието не своя съотборник, изпълнявайки решаваща роля в моментите преди пристигането на лекарите, като постави Ериксен настрани в правилна позиция, за да се увери, че не си е глътнал езика.

След това Кяер инструктира своите съотборници да се съберат в кръг около Ериксен, за да се гарантира, че камерите няма да имат достъп до него. Въпреки травмиращата ситуация, той запази хладнокръвие.

БТА
22 снимки

Защитникът също така утеши и съпругата на Ериксен – Сабрина Квист Йенсен, която беше слязла на терена и обляна в сълзи. Кяер и вратарят на отбора Каспер Шмайхел изиграха ключова роля за успокояването ѝ, прегръщайки я.

Кяер играе за Милан, докато Ериксен - за Интер. Истински зрелищен сблъсък, от който всеки иска на първо място да излезе победител. Но вчерашните събития показаха, че футболът винаги ще отстъпва първо на човешкия живот.