Бившият национал Светослав Тодоров, който е треньор в академията на Кристъл Палас от 2018 година, говори пред клубния сайт преди утрешния двубой на "орлите" с Уест Хем. През 2001 г. той подписва с "чуковете" и става първият играч, осъществил директен трансфер от България (Литекс) във Висшата лига. 
 
При пристигането си в Източен Лондон Тодоров се сблъсква със сериозна конкуренция в лицето на Паоло Ди Канио, Фредерик Кануте и Джърмейн Дефо. Той обаче успява да си извоюва мястото в състава преди да премине в Портсмут, кадето отново се събира с Хари Реднап. Светослав Тодоров завърши като голмайстор на "Помпи" през 2002/03 г., като помогна за осигуряването на промоция в Премиър лийг в същия сезон. 

Светослав Тодоров Портсмут

източник: Gulliver/GettyImages

През 2018-а година се завърна в Южен Лондон като треньор в академията на Кристъл Палас и оттогава работи с хора като Пади Маккарти, Дейв Купър и Роб Куин, помагайки на настоящи звезди като Дейвид Озо, Кейдън Родни и Джейдън Реймънд да намерят пътя към върховете.
 
Сега 45-годишният Тодоров се върна към пристигането си в Уест Хем.
 
"По онова време бях младо момче. Беше наистина невероятно да бъда част от този отбор и да имам шанс да играя на "Ъптън Парк" за Уест Хам. Дебютът ми беше срещу Ливърпул като гост на "Анфийлд", което беше невероятно. Първият ми гол беше срещу Тотнъм във ФА Къп, което всъщност беше дебютът ми на "Ъптън Парк". Прекарах там година и половина и имаше някои хубави моменти. Записах няколко мача там и наистина ми хареса. Това беше първият ми клуб в Англия, когато дойдох, младо 22-годишно момче по това време. Беше страхотно изживяване.

Не беше трудно да дойда в Лондон и в Премиър лийг. Ако трябва да съм честен, аз съм доста приспособим на ново място. Основният фокус за мен беше да играя на най-високо ниво, нищо друго нямаше значение. По онова време Уест Хем имаше доста добри футболисти за стандарта на Висшата лига и един невероятен мениджър в лицето на Хари Реднап, под чието ръководство имах късмета да прекарам пет години от кариерата си", спомня си Тодоров.

Светослав Тодоров Уест Хем

източник: Gulliver/GettyImages

Той не крие, че се чувства отлично в Кристъл Палас, където работи вече шеста година. 
 
"Това е страхотен клуб със страхотни хора, усещаш страхотна подкрепа отвсякъде. Всички бяха толкова полезни и мили и не мога да кажа нищо лошо. Беше невероятно, а и сега се наслаждавам всеки ден. Дори в началото, когато тази база на академията я нямаше, всички бяха добри, всички работеха усилено, всички помагаха, всички подкрепяха. Тогава имахме някои добри играчи, но сега с новата база - това ви поразява и е просто невероятно, инвестицията и всичко останало. Целта на всички тук е да помогнем със знанията си и да подкрепим всички тук в Академията. Имаме всичко необходимо тук, за да помогнем и тласнем младите играчи да преминат по пътя и се надяваме един ден да играят на стадион "Селхърст Парк", добавя Светослав Тодоров.