Финалът за купата във всеки един турнир е повод за велико преселение на народите. Няма друг тип мачове, които да предизвикват по-голям интерес у феновете. И те пътуват. Независимо дали пресичат само Балкана, дали отиват на другия край на континента или на другия край на света. Грабват по един сак, слагат фланелката и шалчето на любимия отбор и тръгват на път с огромен ентусиазъм. Финалът предизвиква особена тръпка у феновете, затова те не му мислят много-много. Не жалят пари, не мислят за удобства, а само за купон. Бира и песни. Песни и бира.

 

Днес 5000 старозагорци ще се изсипят в Ловеч, за да подкрепят Берое срещу Черноморец Поморие. Поморийци просто не разполагат с този човешки ресурс, иначе и те биха тръгнали масово. Миналата година Благоевград също делегира няколко хиляди свои представители на финала на Пирин срещу Литекс в София.

 

Интересното е, че не е задължително да имаш билет за мача, за да тръгнеш в определената посока. През 2003 година 100 000 луди шотландски глави потеглиха за Севиля, само и само да бъдат близо до любимия си Селтик и купона по повод финала за Купата на УЕФА срещу Порто. А беше ясно, че повечето от тези 100 хиляди ще останат извън стадиона.

 

През 1989 година на финала за КЕШ на „Ноу Камп“ се изсипаха 80 000 фенове на Милан и дори присъстваха на стадиона. Но техният тогавашен съперник Стяуа почти не се възползва от своята квота. Такива времена бяха – живеехме зад Желязната завеса, и ние, източноевропейците, не можехме да пътуваме свободно.

 

Но да се върнем на предстоящите големи преселения в Европа през този месец. На финала на Шампионската лига в Мадрид официално могат да присъстват по 21 000 фенове на Байерн и Интер. Сигурно е обаче, че те ще бъдат доста повече и ще използват табелите с надписа „Търси се“. В Хамбург за решителния мач в Лига Европа са отпуснати по 12 400 билета на Атлетико Мадрид и Фулъм. Твърде малко за интереса! Феновете на Атлетико обаче могат да отпуснат душата – седмица по-късно 40-хилядна тълпа от „Висенте Калдерон“ ще може да се пренесе на „Ноу Камп“ за финала в турнира за купата на Краля. Толкова ще бъдат отсреща и привържениците на Севиля.

 

Купонът около финалите започва. Можем да дадем тон на Европа с нашия мач № 1за купата. Той е днес в Ловеч: Черноморец Поморие срещу Берое. А да не забравяме, че в началото на юли ще гледаме и финал на световно първенство!