Шампионът на Италия Ювентус не допусна изненада в дербито срещу Милан и очаквано спечели у дома с 1:0 в мач от 13-ия кръг на Серия А. „Старата госпожа“ не се изяви в най-добрата си светлина, главно заради подчертано дефанзивният подход на съперника, но Пауло Дибала се възползва от единственото положение пред себе си, за да донесе важните три точки.

С тях Юве изпревари Милан във временното класиране и с 21 в актива си вече е шести. Милан пък е седми с една по-малко, като регистрира 6-а поредна загуба за първенство от торинци – абсолютен анти-рекорд в съперничеството помежду им.

Първото полувреме в Торино не предложи кой знае какво зрелище, като очаквано „росонерите“ бяха отборът, който предимно се бранеше. Юве от своя страна така и не можеше да създаде нещо по-опасно пред вратата на тийнейджъра Джанлуиджи Донарума.

Трудностите за тях се увеличиха допълнително в 28-ата минута, когато стартиралият с известен риск за здравето си Патрис Евра получи контузия и трябваше да бъде заменен от Алекс Сандро.

Милан продължи да се отбранява изключително внимателно, като единственият шанс за Юве дойде с известна доза късмет. В 42-ата минута незабележимият иначе Ернанес отправи силен шут отдалеч, който в летежа си се отклони от главата на Пауло Дибала, и това принуди Донарума да плонжира и избива над гредата.

На почивката Масимилиано Алегри опита да промени динамиката в своя тим, като замени

Ернанес с Леонардо Бонучи. Така шампионите се прегрупираха в любимото си 3-5-2, като Алекс Сандро и Стефан Лихтщайнер се нагърбиха с далеч по-офанзивни функции.

Въпреки това статуквото на терена не се промени кой знае колко, като атакуващата игра на „бианконерите“ зацикляше срещу добре организирания дефанзиван вал в червено и черно.

Пол Погба опита нещо по-интересно в 62-ата минута и не беше далеч от истината, тъй като Донарума трябваше да боксира силния му шут в корнер.

Пет минути по-късно падна и голът за домакините. Алекс Сандро се пребори с Иняцио Абате за една спорна топка по фланга и с висок пас я прехвърли за пробиващия в наказателното поле Пауло Дибала. Аржентинецът овладя и с второто си докосване шутира мощно в близкия ъгъл покрай Алекс, което не остави шансове за Донарума – 1:0.

Очаквано Юве се дръпна леко назад след гола и това позволи на Милан да вземе инициативата. Играчите на Синиша Михайлович обаче нямаха ясна идея какво искат да постигнат и изглеждаха безкрайно беззъби в предни позиции. Единствената по-интересна ситуация за тях дойде в 72-ата минута, когато Алесио Черчи центрира отдясно, а от границата на наказателното поле Юрай Куцка опита хазартно воле. Буфон нямаше нужда да се намесва, понеже топката отлетя високо над вратата му.

Юве имаше шанс да убие всякаква интрига в продължението. Във втората минута от него Алекс Сандро отново проби опасно отляво и центрира по тревата към далечната греда, където Манджукич беше непокрит на 6-7 метра пред вратата. Хърватинът обаче безхаберно шутира високо и встрани от целта.